НАТО — не “шведський стіл”, рівні можливості передбачають рівні зобов’язання, — експерт про “особливий статус” для Угорщини

Віктор Орбан. Фото: gettyimages.com

Угорщина поки що не продемонструвала жодних проєктів щодо того, яким вона бачить свій статус у Північноатлантичному альянсі. Однак малоймовірно, що можна мати особливе місце у структурах НАТО. Адже країни, які приєдналися до блоку, мають не лише рівну вагу та рівні можливості, але й рівні зобов’язання. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

“НАТО не можна порівняти зі “шведським столом”, де та чи інша країна можуть обирати те, що буде прийнятніше. Звичайно ж, тут потрібно або разом відповідати за ті питання, які стоять на порядку денному, і разом брати участь у них, — крім деяких моментів, наприклад, щодо участі чи неучасті в тих чи інших операціях Альянсу за межами самого блоку — або варто розходитися”, — коментує гість ефіру.

На його переконання, якщо Угорщину не влаштовує те, як діє Альянс на міжнародній арені, зокрема в контексті російсько-української війни, вона може залишити НАТО.

“Фактично тут треба бути чесними перед собою. Якщо їх не влаштовує членство в таких престижних організаціях, як Європейський Союз, НАТО та інших, вони завжди мають вибір вийти, залишити їх і займатися самостійно внутрішніми та зовнішніми питаннями… Ми бачимо на прикладі Великої Британії, коли там вважали за потрібне не брати участь у тих чи інших справах Європейського Союзу, то піддані цієї держави проголосували за те, щоб вийти з Європейського Союзу. І вони це зробили… Тому я думаю, що Угорщина, як і будь-який інший учасник таких союзів, має вибір. Я вважаю, що вони можуть це спокійно розглянути, провести в Угорщині референдум. А як ми знаємо, [прем’єр-міністр Угорщини] Віктор Орбан любить проводити такі плебісцити на території Угорської держави”, — сказав Станіслав Желіховський.

Читайте також: Угорщина залишається троянським конем Росії у серці Європейського континенту, — Желіховський

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в ефірі державного радіо заявив, що Будапешт розробляє особливу концепцію членства в НАТО. Альянс реалізує місії за межами своїх держав-членів, і Угорщина бере участь у двох із них. Але, як стверджує Орбан, він стурбований можливою участю НАТО у російсько-українській війні й не хоче, щоб Будапешт був до неї якимось чином залучений.

Прямий ефір