Кадиров не планував передачу влади, але хвороба не питає, — керівник чеченського руху “Єдина сила”

Рамзан Кадиров. Фото: ap.org

Рамзан Кадиров довгі роки утримує владу в Чечні й не збирався передавати управління республікою будь-кому. Однак його важке захворювання все змінює. Про це сьогодні, 27 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив керівник чеченського руху “Єдина сила” Джамбулат Сулейманов.

“Так завжди було в імперській політиці… Спочатку призначили Кадирова, але потім його хотіли замінити якимось російським генерал-губернатором, і саме із заміною на генерал-губернатора — перетримали. Путін захопився сирійською історією, окупацією Криму. Йому здавалося, що він зможе зробити заміну тихо й без галасу, але події пішли дещо інакше”, — сказав він.

Сулейманов наголосив, що поточна ситуація в Чечні абсолютно не підходить для того, щоб призначити главою республіки російського чиновника.

“Немає передумов. І будь-яка різка зміна схеми того налагодженого механізму управління в Чечні може призвести тільки до дестабілізації ситуації, яка може вийти з-під контролю. Тому замінити Кадирова — дуже складне завдання. Не можна туди поставити будь-кого, щоб це не мало наслідків”, — зазначив керівник “Єдиної сили”.

За його словами, російська політична система опинилася в положенні цугцвангу.

“Замінити не можна, залишити теж неможливо, тому що хвороба нікого не питає. Що я бачу? Вони скрупульозно шукають рішення. Але сам Кадиров не має наміру віддавати кермо влади. Він сподівається, що влада дістанеться його родині, навіть не клану. Я не вірю, що він готовий передати владу навіть яким-небудь племінникам або далеким родичам. У цій якості він бачить тільки своїх дітей, і за віком вони підходять”, — підсумував Джамбулат Сулейманов.

Читайте також: Як перемогти диктатуру Кадирова: інтерв’ю з чеченським правозахисником Абубакаром Янгулбаєвим

Прямий ефір