НАТО має проблеми на національних рівнях, — політолог-міжнародник

Дмитро Левусь. Фото: Facebook/Дмитро Левусь

У той час як заяви, що лунають з НАТО, свідчать про розуміння загроз з боку РФ на інституційному рівні, на національних рівнях є проблеми. Яскравий приклад — Угорщина. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог-міжнародник, експерт центру “Об’єднана Україна” Дмитро Левусь.

“Цілком конкретні дії Угорщини, яка загалом не схиляється до консенсусу, та до того заяви прем’єр-міністра Угорщини Орбана, вони про що свідчать? Про те, що Угорщина зараз шукає якихось можливих шляхів відходу, щоб залишатися в Альянсі, але при цьому зробити так, щоб не брати участь у військовій організації, назвемо речі своїми іменами. Він [прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан] завуальовано розповідав про військові дії за територією Альянсу, хоча раніше нікого це абсолютно не хвилювало. І угорські військові брали участь в операції НАТО в Афганістані, наприклад, та в інших операціях”, — зазначив Левусь.

На його думку, проблеми, які виникають у НАТО на національних рівнях, обмежують можливі рішення та дії Альянсу, які потребують консенсусу.

Читайте також: Є підстави для активації 5 статті Північноатлантичного договору, — Левусь про дії РФ проти країн НАТО

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в ефірі державного радіо заявив, що Будапешт розробляє особливу концепцію членства в НАТО. Альянс реалізує місії за межами своїх держав-членів, і Угорщина бере участь у двох із них. Але, як стверджує Орбан, він стурбований можливою участю НАТО у російсько-українській війні й не хоче, щоб Будапешт був до неї якимось чином залучений.

Прямий ефір