Гібридні атаки Росії спонукають європейські країни більш жорстко протидіяти агресору — подробиці від Жирнова

Сергій Жирнов. Скріншот: uatv.ua

Шпигунські та інші незаконні дії Росії в Західній Європі підвищують напруженість і спонукають країни протидіяти РФ набагато жорсткіше, ніж це було раніше. Зокрема — збільшують допомогу Україні. Про це сьогодні, 27 травня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів колишній співробітник КДБ СРСР і Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Жирнов.

“З мого погляду, шпигунські та інші незаконні гібридні дії Російської Федерації в Західній Європі, навпаки, підвищують напруженість і, відповідно, пробуджують ці країни до того, щоб протидіяти РФ набагато більше, ніж це було раніше”, — упевнений експерт.

За його словами, після розпаду Радянського Союзу західні країни не розглядали РФ як спадкоємця та “продовжувача” СРСР.

“Вони вважали, що холодна війна закінчилася, що РФ стала нормальною країною. Але вже після приходу Євгена Примакова в Службу зовнішньої розвідки РФ (очолював відомство з 1991 до 1996 року, — ред.) було відзначено її активізацію, і поступове підвищення кількості спецоперацій за кордоном. За диктатора Путіна це все зросло в рази. Нині російське шпигунство в західних країнах чисельно збільшилося вдвічі порівняно з Радянським Союзом. І, природно, це не може не викликати занепокоєння в європейських країнах”, — зазначив колишній співробітник КДБ.

За його словами, саме російське вторгнення в Україну змусило європейські країни по-новому подивитися на свого сусіда, якого вони вважали мирним.

“Російська війна в Україні відкрила очі багатьом західним країнам. Вони стали розглядати російську загрозу як серйозну, яка стала вищою, ніж ісламський тероризм у Західній Європі. Тож, як не парадоксально, але саме вторгнення РФ в Україну сприяло тому, що Захід прокинувся і перестав дивитися на Путіна через рожеві окуляри”, — констатував спікер.

За його словами, наразі російська сторона активно залучає в Європі свою агентурну мережу.

“Путін замість того, щоб будувати з європейськими країнами дружні відносини, відверто їм “гадить”. Обравши таку стратегію, він, звісно, дуже багато втратив, але особисто Путін вважає, що тактично він виграє у країн ЄС. До того ж на цю “перемогу” РФ витрачає колосальні суми грошей. Звичайно, це створює досить багато проблем у західних країнах. Російські шпигуни й агентура зазвичай перебувають під офіційним легальним прикриттям посольств і консульств. Тому спіймати за руку їх досить складно. Але європейським спецслужбам все-таки це вдається. Просто в Росії забули, що світ змінився. Він тепер взаємопов’язаний. І тепер набагато простіше знайти та покарати винних, навіть якщо це агенти РФ”, — резюмував Сергій Жирнов.

Читайте також: Альянс може завдати по РФ обмежені кіберудари — думка

Прямий ефір