Якщо Грузія продовжить нинішній проросійський курс, то розвалиться разом із Росією — думка Васадзе

Гела Васадзе. Фото: cacds.org.ua

Закон про “іноагентів” — це зміна зовнішньополітичного курсу і зміна партнерів для Грузії. Якщо країна продовжить у тому ж дусі, то вона розвалиться разом із Росією. Таку думку, сьогодні 27 травня, в ефірі телеканалу FREEДOM озвучив грузинський політолог і публіцист Гела Васадзе.

За його словами, ухвалення закону про “іноагентів” стало тригером для грузинського суспільства, який показав, що країна почала змінювати свій зовнішньополітичний курс. 

“У кожної країни є стратегічні партнери. У Грузії це США, Європейський Союз, Україна, Азербайджан, Туреччина. І два кандидати в стратегічні партнери — Вірменія і Китай. А зараз ми бачимо риторику грузинської влади, і не тільки риторику, а вже конкретні дії, згідно з якими наші стратегічні партнери виявляються нашими ворогами. Тому що Росія почала окупувати територію Грузії. Зараз у РФ лунають заклики до розширення відносин із Грузією, бізнес-контактів тощо. Йдеться навіть про надання Росією безвізу для Грузії. І уряд Грузії з цим мовчазно погоджується. Тоді що це, якщо не зміна зовнішньополітичного курсу країни?”, — каже Васадзе.

Він зазначив, що Росія відкрила в Грузії другий фронт і Грузія їй необхідна як повітря.

“Грузинське суспільство вже звикло до того, що РФ — це екзистенційна загроза для країни. Запевнення нинішнього уряду в тому, що Грузія, незважаючи на тісну співпрацю з РФ, до 2030 року все одно стане членом Європейського Союзу, є досить самовпевненими. Є конкретні політичні ризики. Якщо Грузія продовжить тими ж темпами, то їй доведеться розвалитися разом із РФ. Зараз, по суті, Росія відкрила в Грузії другий фронт. Для неї це життєво важливо, тому що у РФ закриті всі напрямки на Захід. І єдиний напрямок із європейської частини РФ, який їй потрібен як повітря — Південний Кавказ. В Азербайджані вони втратили свій політичний вплив, у Вірменії — стрімко втрачають. Залишається тільки Грузія”, — пояснив політолог.

За його словами, найсумніше, що Росії Грузія потрібна більше, ніж Європейському Союзу чи США.

“Найбільша складність дійсно полягає в тому, що Росії Грузія потрібна набагато більше, ніж Європейському Союзу або навіть Сполученим Штатам Америки. Це факт. Для США і Європи це не настільки життєво важливо. Це ускладнить, звичайно ж, ситуацію на Південному Кавказі, якщо регіон потрапить під вплив Росії. Але для Європи і для США це не національне питання. Це життєво важливе питання якраз для Росії”, — пояснив спікер.

Він зазначив, що суть протестів грузинського суспільства полягає в тому, щоб показати Європі та США, що люди проти обраного урядом Грузії зовнішньополітичного курсу.

“Більшість населення Грузії — а це 75% — проти. Але, на жаль, так, на сьогоднішній день Росія зацікавлена в Грузії більше, ніж Захід. Наскільки збережеться цей тренд, я не знаю”, — констатував Гела Васадзе.

Читайте також: Незалежність країни та її європейське майбутнє — під загрозою, — Зурабішвілі в День незалежності Грузії

Прямий ефір