Основні теми переговорів Путіна і Лукашенка — військова та економічна підтримка, ядерна зброя та обхід санкцій — аналіз Губаревича

Юрій Губаревич. Скріншот: uatv.ua

Володимир Путін відвідав Білорусь 24 травня, щоб продовжити роботу в рамках Союзної держави. Росія та Білорусь зміцнюватимуть взаємодію у сфері оборони, безпеки. Диктатори намагаються знаходити в цій співпраці можливість боротися із санкціями, переозброюватися і нарощувати ядерний потенціал. Про це сьогодні, 26 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова білоруського руху “За Свабоду” Юрій Губаревич.

“Основна тема — військова, оскільки нічого іншого між ними на порядку денному не існує. Якщо говорити про економічну підтримку, то це не новина. [Самопроголошений президент Білорусі Олександр] Лукашенко вже близько 30 років намагається наживатися на Росії, щоразу вигадуючи новий привід”, — сказав він.

Лукашенко допомагає Путіну обходити санкції та заробляє на транзиті російських і європейських товарів.

“Зараз для Лукашенка дуже сприятлива ситуація, оскільки він — єдиний союзник Росії в регіоні й може пропонувати низку додаткових послуг. Йдеться не тільки про розміщення російських військових, підготовку, тренування на білоруських базах або плацдармі для вторгнення, як це було в лютому 2022 року. Лукашенко використовує ситуацію із санкціями для торговельного посередництва, оскільки санкції ЄС і США щодо Росії та Білорусії не рівномірні — пакет санкцій для Росії значно жорсткіший, а Лукашенко може заробляти на транзиті як російських, так і європейських товарів”, — розповів експерт.

Ядерна зброя, енергетика, нафтопереробка, військово-промисловий комплекс — сфери, в яких активно співпрацюють Росія та Білорусь і про що також могли домовлятися диктатори на зустрічі.

“Розміщення ядерної зброї — це теж улюблена тема Лукашенка, на якій він намагається спекулювати. Співпраця у сфері енергетики та ремонту російського озброєння — це те, на чому Лукашенко також може заробляти. У Росії після низки атак на нафтопереробні заводи виникла криза з постачанням палива. Лукашенко може на повну використовувати білоруські підприємства, які виробляють нафтопродукти, а також використовувати підприємства оборонної промисловості”, — констатував Губаревич.

Читайте також: “Скомороші танці”: візит Путіна до Лукашенка прокоментували в ОПУ

Прямий ефір