Будь-яка криза навколо Тайваню може суттєво підірвати світову економіку, — Пойта

Юрій Пойта. Фото: Facebook

Тайвань є ключовим елементом світової економіки і технологій. 60% виробництва мікроелектроніки у світі припадає на Тайвань. І 90% — найсучасніших технологій, з використанням штучного інтелекту. Тому військова операція навколо Тайваню або будь-яка криза на острові може суттєво підірвати світову економіку. Про це сказав керівник секції Азіатсько-Тихоокеанського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Юрій Пойта в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 26 травня. 

Для Заходу криза на Тайвані матиме катастрофічні наслідки, тому що він залежить від імпорту чіпів. Це буде дуже серйозним ударом і по промисловості, і по військових можливостях західних країн, вважає експерт. 

“Наприклад, на Європейський Союз припадає лише 10% світового виробництва чипів. Коли на Тайвань, який набагато менший за своїми економічними, людськими ресурсами, припадає 60%. Тому питання Тайваню — не просто питання між Пекіном і Тайбеєм, а міжнародне. Це дуже серйозний аспект світової економіки”, — наголосив Пойта.  

Що стосується готовності країн Заходу захищати Тайвань, то, каже експерт, є низка документів, які регулюють це питання.

“Основний документ — це закон 1979 року про відносини США з Тайванем. У документі прописано, що США надаватимуть військові послуги або військову оборонну допомогу Тайваню. Там не вказано, чи будуть США брати участь у бойових діях. І це так звана політика стратегічної невизначеності, яку США проводять уже практично десятиріччя. Це питання є політичним і залежатиме від багатьох чинників”, — сказав гість ефіру.

Пойта акцентував, що стратегічне завдання Китаю — відсікти союзників, зокрема Сполучені Штати Америки, від залучення до конфлікту в Тайванській протоці. І один із методів КНР — ядерний шантаж. 

“Це прописано в документах Народно-визвольної армії Китаю. І КНР протягом останніх двох років війни РФ проти України вивчила головний урок: російський ядерний шантаж надзвичайно ефективний”, — акцентував експерт. 

Наразі, за словами Пойти, Китай нарощує свій ядерний потенціал. Його мета — збільшити його в 3-4 рази до 2032-2035 років. 

Експерт вважає, що Захід допомагатиме Тайваню. Але ситуація дуже динамічна. 

“США також активно до цього готуються, вони створюють нові збройні підрозділи на території країн-союзників у Тихоокеанському регіоні. До цього готуються Японія, Південна Корея, Філіппіни та інші країни”, — резюмував гість ефіру. 

Читайте також: Чи готовий Китай почати військове вторгнення на Тайвань — думка

Нагадаємо, Китай оголосив про завершення масштабних військових навчань навколо Тайваню. У них були задіяні флот, військово-повітряні та ракетні сили. У Пекіні заявили, що маневри розпочали у відповідь на нещодавню інавгурацію президента Тайваню Лай Цінде.

Прямий ефір