Риторика Путіна про “нелегітимність” Зеленського — спроба підірвати політичні наслідки Глобального саміту миру — думка Фесенка

Володимир Зеленський і Володимир Путін. Колаж: uatv.ua

Заяви Путіна про так звану нелегітимність українського президента Зеленського спрямовані насамперед на дестабілізацію в самій Україні. Путін хоче, щоб в державі не було легітимного президента, верховного головнокомандувача, і тоді він нав’язуватиме свої умови миру. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДOM висловив політолог Володимир Фесенко.

Політолог звернув увагу на те, що тема “нелегітимності” президента України Зеленського обговорювалася двома диктаторами — Путіним і Лукашенком — під час їхньої зустрічі в Мінську.

“Парадокс полягає в тому, що тему “нелегітимності” українського президента обговорюють два нелегітимні диктатори. В абсолютній більшості країн світу, зокрема і Європи, Лукашенка не вважають президентом Білорусі. У Путіна трохи інша ситуація — навіть ті країни, хто його формально визнає президентом РФ, не підтримують із ним жодних контактів із середини 2022 року. Особливо після того, як він отримав ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду (МКС). Наразі Путіна вважають токсичною фігурою. Так, його визнають як лідера ядерної держави, але для всього світу він не є демократично обраним президентом.  Тому до розмов про “нелегітимність” президента Зеленського цих двох диктаторів потрібно ставитися скептично”, — зазначив Фесенко.

Він звернув увагу на те, що “мирна риторика” Путіна є брехливою і цинічною.

“З одного боку, Путін каже, що він за мир. У Мінську теж говорив про готовність до мирних переговорів. Але при цьому каже, що не буде домовлятися з “нелегітимним” президентом України. Це брехлива, цинічна і хитра позиція російського диктатора. Путін хоче, щоб в Україні відбулася дестабілізація, щоб в Україні не було легітимного президента, легітимного верховного головнокомандувача, і тоді він буде нав’язувати свої умови миру”, — констатував політолог.

За його словами, Путін прекрасно розуміє, що Зеленський не буде домовлятися про мир на умовах російського диктатора і не піде на жодні поступки.

“Тому Путін і формулює свою позицію — я буду домовлятися про мир, але спочатку ви замініть Зеленського кимось іншим. До слова, цим Путін показав, що із Зеленським не спрацюють його установки на мир на російських умовах. Деякий час тому Путін уже говорив, якого миру він хоче: на умовах максимального обмеження чисельності озброєння української армії, відмова від перспективи членства в НАТО тощо, зокрема визнання російськими тих територій, які Росія окупувала в Україні. Усі ці умови неприйнятні для України. Тому йдеться не про перемир’я. Це все наживка, обман, димова завіса для західних політиків. Він хоче, щоб світові країни “зловилися” на його риторику про мир і почали з ним переговори. А далі він почне нав’язувати свої умови, які неприйнятні для України”, — акцентував експерт.

На думку Фесенка, Путін активізував свою “мирну риторику” через майбутній Глобальний саміт миру, який відбудеться в червні.

“У середині червня має відбутися Глобальний саміт миру. Путіна це дістає до самої печінки, тому що це ламає всю його стратегію з примусу України до миру на російських умовах. Путін бачить, що Україну підтримує ціла низка країн світу, а не тільки західні. І вони готові сформулювати компромісний варіант. Але варіант, який враховує формулу миру президента Зеленського. Це, звичайно, посилить позиції України на майбутніх мирних переговорах, і це ламає всю путінську стратегію. Тому Путін і намагається зламати ситуацію з Глобальним самітом миру своєю псевдориторикою про мир, заявами про “нелегітимність” Зеленського тощо. Усе це — спроба підірвати політичні наслідки Глобального саміту миру”, — резюмував Володимир Фесенко.

Читайте також: Сам факт проведення Глобального саміту миру — потужний удар по Путіну, — Пономарьов

Прямий ефір