Очікуємо лідерів на Саміті миру і вітаємо з Днем Африки, — Зеленський під час звернення до африканських народів (ВІДЕО)

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 25 травня, звернувся до африканських народів з нагоди Дня Африки та запросив лідерів країн континенту на Глобальний саміт миру. Про це повідомляє FREEДОМ з посиланням на пресслужбу глави держави.

“Я радий звернутися до вас з нагоди глобального відзначення Дня Африки — Африки, яка завжди мала та завжди матиме значення для розвитку всього людства. Зараз кожен справжній лідер бачить, що сили на планеті змінюються, і в цьому столітті бути справді сильним буде неможливо без співпраці та взаємоповаги з націями Африки. І це не щось суто політичне. Це факт нашого життя на планеті: Африка, її люди, її можливості, її стабільність будуть визначати, на що здатен увесь наш світ”, — сказав він.

Президент побажав, щоб Африка була континентом миру, поваги до кожної спільноти та незмінно суверенних націй, чий голос незмінно важитиме, коли вирішуються глобальні справи. Кожній зовнішній силі вже варто звикнути до того, що африканський континент є домом для його народів і ви самі обираєте, хто заслуговує на вашу прихильність. Саме так і має бути, зазначив він.

“Попри жорстоке повномасштабне російське вторгнення на нашу землю, Україна робить максимум, щоб практичними справами підтвердити нашу філософію ставлення до інших народів — нашу повагу до кожного народу”, — сказав Зеленський.

Перше — Україна зірвала морську блокаду портів, розпочату російським флотом, і відновила морський експорт, а також гуманітарне постачання продовольства. Зерно з України вже додає продовольчої безпеки таким країнам як Єгипет, Алжир, Лівія, Нігерія, Судан, Ефіопія, Сомалі.

“Ми розширюємо наше постачання продовольства. Ми готові допомагати більше. Ми готові будувати продовольчі хаби в Африці та інвестувати свій досвід у технологічний розвиток ваших країн. Зокрема, нещодавно ми говорили про це із лідером Мозамбіку. Сподіваюся на співпрацю також і з іншими країнами”, — виокремив глава держави.

Друге — Україна завжди з повагою ставилася до тисяч студентів із країн Африки, які протягом десятиліть приїжджали на навчання в університети.

“Зрозуміло, що зараз, у час війни на нашій землі, освітній обмін обмежений. Проте він обов’язково буде відновлений — і на основі сучасних потреб. Кожен народ заслуговує на достатньо міцний освітній суверенітет, щоб мати у своїй країні власний фундамент для суспільного розвитку, щоб молоді люди залишалися вдома та будували життя з користю для своєї батьківщини. Ми готові допомагати цьому”, — запевнив президент.

Третє — основа основ сучасного життя — енергетика. Через удари російських ракет, дронів по електростанціях, Україні необхідно повністю перебудувати енергетику — зробити її більш децентралізованою, сучасною, захищеною.

“Ми це обов’язково зробимо. Україна буде відбудована. Така відбудова є можливістю і для інвестицій у нашу країну, які допоможуть також країнам-партнерам, і водночас дозволить нам експортувати набутий досвід безпеки та сучасної енергетики. Ми будемо готові ділитися цим досвідом для зміцнення енергетичної незалежності африканських друзів. Доля України — бути донором безпеки, і це зможе посилити наших партнерів, зокрема в Африці”, — сказав Зеленський.

Він розповів, що нещодавно одночасно були відкриті посольства в Африці — 10 нових посольств на континенті.

“Ми продовжимо розширення нашої присутності та, сподіваюсь, співпраці. Ми завжди прагнемо до взаємної вигоди й ніколи не використовуємо наші можливості на шкоду іншим народам, їхньому суверенітету, їхньому благу. І саме це потрібно в нашому світі — у світі, у якому завжди мають спрацьовувати тільки формули миру, формули поваги, формули розвитку. Хай це будуть наші з вами спільні формули! Очікуємо лідерів Африки на саміті миру і всім вам ми бажаємо миру! Я ще раз вітаю вас із вашим днем — Днем Африки!”, — резюмував президент.

Читайте також: “Захищайте мирних жителів”: Зеленський закликав НАТО збивати російські ракети над Україною (ВІДЕО)

Прямий ефір