У НАТО навряд чи наважаться на масштабне розміщення військ в Україні — оцінка експерта

Військовий НАТО. Фото: nato.int

Розміщення військ Північноатлантичного альянсу в Україні не змінить ситуацію на полі бою та не забезпечить швидку перемогу. Але стане кроком у правильному напрямку — сигналом Росії, що союзники не віддадуть Україну їй на поталу. Однак масштабного розміщення військ в Україні не варто очікувати. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик.

“Скоріш за все це буде незначний за кількістю західний контингент. Але якщо це дозволить швидше готувати українських військових до участі у військових діях, це буде непогано. Якщо це дозволить краще обслуговувати складну західну військову техніку на території України, це також буде непогано. Якщо росіяни знатимуть, що коли вони стріляють по території України, то вони можуть убити військовослужбовців країн НАТО, то вони, можливо, діятимуть обережніше, щоб не спровокувати Альянс на якусь відповідь”, — коментує він.

Гість ефіру додав, що удар по структурах країн НАТО на території України — це не удар по території НАТО й не стане приводом для активації п’ятої статті Північноатлантичного договору. Водночас саме прямого зіткнення з РФ найбільше хоче уникнути Альянс.

“Військові НАТО в Україні точно були б корисними. Але питання в тому, чи наважаться на це в Альянсі. Тому що пріоритет НАТО — уникнути прямого збройного зіткнення з Росією. Думаю, що цей імператив нікуди не подінеться… Моя особиста думка, що таки вони не наважаться на масштабне розміщення військ навіть далеко від фронту на території України. Але, можливо, я помиляюся. І в цьому сенсі вони підуть далі, ніж ми думали”, — каже Дубовик.

Він додав, що те чи інше рішення союзники можуть ухвалити до саміту НАТО у Вашингтоні, який відбудеться 9 — 11 липня.

“Україна ще не надсилала запит до НАТО чи країн НАТО про виділення військового контингенту. Такий запит буде тоді, коли ми розумітимемо, що можлива позитивна відповідь. Тому що точно не потрібно надсилати запит у ситуації, коли ми можемо натрапити на “ні”. Інакше це буде незручно, незручна ситуація як для України, так і для наших союзників, країн НАТО”, — пояснив Володимир Дубовик.

Читайте також: Як введення військ НАТО в Україну вплине на перебіг бойових дій — думка експертів і глядачів FREEДОМ

Прямий ефір