Грузинський народ ще може відстояти свої свободи та європейські перспективи — думка політолога

Протест перед парламентом Грузії проти законопроєкту про "іноземних агентів" 15 квітня 2024 року в Тбілісі, Грузія. Фото: gettyimages.com

Існує ймовірність, що грузинський народ, виступаючи проти проросійського закону про “іноагентів”, захистить свої свободи та європейські перспективи. В іншому випадку країна може втратити свою суб’єктність і повторити долю Білорусі. Про це сьогодні, 24 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов.

“Насправді ще є надія, що грузинський народ відстоїть свою суб’єктність, свої свободи та європейські перспективи. Тому що, якщо цього не станеться, то це означатиме перемогу Росії”, — сказав він.

За його словами, сьогоднішні події в Грузії нагадують те, що могло статися в Україні, якби не вторгнення Росії у 2022 році.

“Якби Росія не почала повномасштабне вторгнення, а трохи зачекала, була б правляча партія, наприклад, [проросійська] ОПЗЖ, і з європейськими перспективами в Україні було б ще сумніше”, — вважає Несвітайлов.

Політолог наголосив, що наразі Тбілісі перебуває на перехресті історії.

“Вони можуть повторити долю Білорусі й стати “Білоруссю 2.0”, якщо протести програють: влада ще більше закрутить гайки. Це буде тривалий процес деградації до моменту поразки Росії, коли вона вже не зможе так впливати на Грузію”, — підсумував Максим Несвітайлов.

Читайте також: Закон про “іноагентів”: США та ЄС переглядають позицію щодо відносин із Грузією

Нагадаємо, у Грузії другий місяць тривають масові протести проти закону про так званих “іноагентів”, у якому жителі країни вбачають аналог російського.

Мітингувальники вважають, що документ загрожує громадянському суспільству та свободам, а також заважає зближенню з Європою.

Прямий ефір