Що Путін випрошував у Сі — оцінки співпраці Пекіна та Москви (ВІДЕО)

Володимир Путін і Сі Цзіньпін. Фото: gettyimages.com

Візит Путіна до Пекіна показав не просто залежність Росії від Китаю перед західними санкціями, а подальше зближення цінностей і політичних пріоритетів Пекіна та Москви, пише видання The Washington Post. Аналітики вважають, що без допомоги Китаю Росія не зможе продовжувати війну проти України, передає FREEДОМ.

Поїздка до Пекіна російського диктатора стала його першим закордонним візитом після псевдовиборів. Минулого разу Путін побував у КНР у жовтні 2023 року. І тоді візит для нього та Росії закінчився фактично нічим. Цього разу він привіз із собою майже всіх ключових кремлівських чиновників, очевидно, сподіваючись добитися від Сі Цзіньпіна конкретних домовленостей.

Пекін перетворився на єдиного справді впливового союзника Москви. Про зростання васальної залежності Росії від КНР написали багато провідних західних медіа:

  • The Wall Street Journal: “Це стратегічне партнерство, якого потребують обидві сторони, але воно стає все асиметричнішим на користь Китаю. Росія тепер замикається у васальній залежності від Китаю”;
  • The Economist: “Партнерство Сі та Путіна не є шлюбом із розрахунку. Цей союз потрібен для виживання”;
  • BBC: “Очевидно, що Китай став ключовим економічним рятувальним кругом для Росії”.

Західна преса пише, що тема обходу санкцій стала центральною під час переговорів. Оскільки Китай може постачати до Росії товари подвійного призначення, необхідні виробництва безпілотних літальних апаратів та іншого озброєння. У Білому домі заявили, що серйозно ставляться до “зростаючих відносин” між Китаєм та Росією.

“Ми глибоко стурбовані й говорили про деякі китайські компанії, які постачають мікроелектроніку та компоненти для захисту російських систем озброєння. Це проблема. І ми обговорювали це питання і з китайцями”, — наголосив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Аналітики зазначають: у важливих геополітичних питаннях Кремль завжди радиться із Пекіном. Так було й на початку лютого 2022 року під час візиту Путіна до КНР перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

На даному етапі, на думку експертів, Москві та Пекіну необхідно узгодити позиції щодо майбутнього Глобального саміту миру. КНР на нього запросили, на відміну від Путіна.

“Візит Путіна до Пекіна є прикладом того, як дві великі авторитарні країни підтримують одна одну, працюють разом, підтримують експансіонізм один одного. Війна Путіна в Європі проти України — це те, за чим ми дуже уважно стежимо вже понад два роки. І такого роду експансіонізм дорого коштував міжнародній спільноті”, — заявив міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву.

На думку аналітиків, головне, чого хоче Путін, — гарантій того, що Китай продовжить постачати до Росії виробниче обладнання та технології: верстати, мікроелектроніку та навіть автомобілі. Імпорт із Китаю є критично важливим для російської економіки, яка остаточно звернула на воєнні рейки. Також Москва продовжує наполягати на пропозиції щодо будівництва газопроводу “Сила Сибіру-2”. Експерти переконані, що без Китаю продовжувати війну проти України Росія не зможе ні технологічно, ні економічно.

Читайте також: “Віслюк китайського господаря”: візит Путіна до Пекіна проаналізували експерти

Нагадаємо, 16 травня російський диктатор Володимир Путін відвідав Китай. Це його перший закордонний візит після “інавгурації”, яка відбулася 7 травня. Із собою до Піднебесної він привіз майже всіх ключових кремлівських чиновників.

Читайте також: Не суверен, а васал: про що просив Путін Сі Цзіньпіна і навіщо привіз із собою велику делегацію (ВІДЕО)
Прямий ефір