Китай може чинити тиск на Росію щодо використання ядерної зброї — розбір політолога

Прапор Китаю. Фото: meixingnan.com

Китай виступає проти використання ядерної зброї в російсько-українській війні та може чинити тиск на Росію в цьому питанні. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

Він нагадав, що представник Китаю був на підготовчій зустрічі політичних радників, яка готувала Глобальний саміт миру.

“Ця зустріч була ще в серпні минулого року в Саудівській Аравії. Тоді представник Китаю брав участь у цій дискусії, й ми знаємо публічну позицію Китаю. Китай виступає проти використання ядерної зброї у війні між Росією та Україною. Щоправда, це теж було сформульовано досить так абстрактно, розмито, але з усім тим. В України немає ядерної зброї. Ядерна зброя є у Росії. Тому тут важливо саме чинити тиск на Росію. Тому Китай навряд чи буде підписувати якісь спільні документи, знову-таки, для того, щоб зберегти для себе простір для маневру. Але ось чинити тиск на Росію, щоб вона не використовувала ядерну зброю, я думаю, що це в можливостях Китаю”, — сказав політолог.

Фесенко зазначив: ціла низка західних ЗМІ писала, що наприкінці 2022 року, коли були певні ризики використання Росією у війні проти України тактичної ядерної зброї, Китай чинив вплив на Росію.

“І Захід, і Китай із різних позицій, у різній формі, у різній аргументації, але впливали. Це все-таки дало результат. Росія не використала тактичну ядерну зброю”, — сказав він.

На думку політолога, участь Китаю можлива й у виробленні чіткої позиції щодо статусу Запорізької АЕС, щодо її демілітаризації, щоб територію ЗАЕС не використовували для атак проти України, щоб вона не була в зоні бойових дій.

“Ось треба продумати формулу, яким чином забезпечити безпеку Запорізької АЕС, яка зараз окупована Росією. У ширшому контексті, знову ж таки, треба домовлятися про те, щоб Росія утрималася від ударів по енергетичних об’єктах України, насамперед по атомних електростанціях в Україні, та по електричних мережах, пов’язаних з атомними електростанціями”, — сказав Фесенко.

Він звернув увагу, що українська формула миру містить у собі пункти не тільки про ядерну безпеку, а й про екологічну, продовольчу безпеку тощо.

“Це все пункти, які стосуються не тільки справедливого миру в Україні. Це, по суті, основа для майбутнього справедливого світового порядку. І в цьому плані Глобальний саміт миру у Швейцарії може принести дуже великий результат у перспективі. Не відразу, звісно, не тільки для завершення війни в Україні. Це теж станеться не відразу. Глобальний саміт миру у Швейцарії — це тільки початок складного і, напевно, довгого шляху до миру. Але саміт у Швейцарії може стати передумовою, початком формування нової архітектури міжнародної безпеки. У цьому також його велике значення”, — сказав політолог.

Читайте також: Сі майже напевно не поїде на Глобальний саміт миру: можливі варіанти участі Китаю назвав Фесенко

Нагадаємо, Глобальний саміт світу пройде 15-16 червня у швейцарському Бюргенштоці, поряд із містом Люцерн.

Прямий ефір