Український план щодо вступу до НАТО: про очікування Києва від саміту Альянсу у Вашингтоні розповів Мережко

Україна — НАТО. Ілюстрація: armyinform.com.ua

Оприлюднений Україною план щодо вступу до НАТО є амбітним і гранично конкретним. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова комітету ВР України з питань зовнішньої політики України та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

“Насамперед я хотів би відзначити те, що план дійсно амбітний у найкращому сенсі цього слова. Але водночас він досить реалістичний. Мені цей план сподобався своєю конкретикою. Тобто там пропонуються дуже конкретні речі. Наприклад, ініціатива щодо того, щоб кожна держава-член НАТО відраховувала чверть відсотка від свого валового внутрішнього продукту як військово-технічну допомогу Україні. Є й досить чіткий дедлайн вступу до НАТО. Йдеться про липень 2028 року як остаточну дату, до якої необхідно вже повністю стати членом НАТО”, — сказав він.

Мережко підкреслив, що єдиною серйозною й вагомою гарантією безпеки України є саме членство в НАТО.

“Цей план, я вважаю, він дуже гарно написаний, зроблений дуже гарно та може стати таким, загалом, стимулом для наших партнерів, щоб із більшою серйозністю поставитися до конкретики та перспектив євроатлантичної інтеграції України”, — зазначив голова комітету ВР України з питань зовнішньої політики України та міжпарламентського співробітництва.

Він констатував, що Україна хотіла б отримати запрошення до Альянсу вже на майбутньому липневому саміті НАТО у Вашингтоні, однак є розуміння, що не всі держави-члени НАТО готові на сьогодні підтримати таке рішення. Зокрема є думка, що необхідно почекати до закінчення війни або до припинення бойових дій.

Водночас Мережко згоден із формулюванням згаданого плану євроатлантичної інтеграції, де прописано, що на саміті НАТО у Вашингтоні Україна має отримати запрошення на початок переговорів щодо вступу до НАТО.

“Тобто не йдеться про безпосереднє запрошення на вступ до НАТО, а йдеться про запрошення на початок переговорів про вступ. Тобто це формулювання, мені здається, могло б стати основою рішення фінальної декларації липневого саміту НАТО у Вашингтоні”, — сказав він.

Читайте також: Оприлюднено план щодо вступу України до НАТО — розбір (ВІДЕО)

Нагадаємо, голова Військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер заявив раніше, що допомога Україні має бути пріоритетом для країн-членів НАТО.

Прямий ефір