У Китаю поки що немає важелів тиску на Росію, але він може їх отримати, — Гриценко

Ілюстративне фото: ap.org

Росія продовжуватиме впадати в економічну залежність від Китаю, яку згодом КНР може конвертувати в політичний вплив. Таку думку сьогодні, 15 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила докторка філософії з політології, головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко.

За її словами, все ще дуже складно передбачити, у якому конкретно напрямку розвиватимуться російсько-китайські відносини.

“Наприклад, до повномасштабного вторгнення, ще за тих часів, коли ресурси Російської Федерації було переоцінено та російську армію вважали другою у світі, потенційне військово-політичне союзництво між Росією і Китаєм дуже непокоїло західні країни, тому що все-таки це дві ядерні держави, у яких на той момент економіки розвивалися дуже активно. Тому військові навчання, які проводилися, двосторонні, багатосторонні, де участь брали Росія й Китай, дуже турбували західні країни. Зараз, ясна річ, що в цьому союзі ми спостерігаємо дуже серйозну асиметрію на користь Китаю”, — сказала Гриценко.

Вона вважає, що Китай зараз не стільки надає підтримку Росії, скільки просто продовжує робити бізнес. Водночас китайські компанії співпрацюють і з Україною, продаючи дрони, запчастини для безпілотників тощо.

“Співпраця Росії та Китаю — дійсно тема, яка викликає занепокоєння донині, попри те, що в якомусь сенсі розвиток та подальша еволюція цього співробітництва досить передбачувана. Росія продовжуватиме впадати в залежність від Китаю, в економічну насамперед, яку згодом Китай зможе конвертувати в політичний вплив та набути деяких важелів тиску на Росію, яких зараз у Китаю немає”, — сказала Гриценко.

Читайте також: Під час візиту до Пекіна Путін і Сі обговорять передачу російських земель Китаю — думка

Раніше директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос висловив думку, що запланований візит до Китаю російського диктатора Володимира Путіна після “інавгурації” свідчить про сильну залежність РФ від КНР.

Прямий ефір