У Німеччині пропонують збивати російські дрони над Україною силами країн НАТО — перспективи оцінив Умланд

ППО Patriot. Фото: gettyimages.com

Представники низки німецьких політичних партій не виключають залучення систем ППО на території країн НАТО для захисту неба над заходом України, але таке рішення має бути узгоджене Альянсом. Про це сьогодні, 13 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд.

Він зазначив, що наразі важко сказати, наскільки це впливатиме на урядову політику.

“Це, звісно, не прямо стосується Німеччини, але оскільки там можуть і, скажімо, німецькі протиповітряні установки бути поставлені та вживатися, то це все-таки теж стосується Німеччини. Це, я думаю, цілком серйозна пропозиція. Це ще не пряме введення західних військ на територію України, але вже було б першим таким кроком хоча б часткової відповідальності західних країн за ось таку смугу української землі на західному кордоні. Зараз поки що важко сказати, чи буде там якесь рішення. Я думаю, це потрібно буде узгоджувати з НАТО, тому що це, звісно, не тільки кордон Польщі чи Словаччини, це теж кордон НАТО”, — сказав політолог.

Умланд також вважає, що не йтиметься про спільну акцію НАТО.

“Якщо таке буде, це буде так звана коаліція охочих. Але, з усім тим, НАТО має бути нібито про це поінформований, тому що це, звичайно, може потім стосуватися НАТО, якщо там дійсно буде зіткнення, скажімо, західних протиповітряних ракет з якимись російськими повітряними апаратами. Тому це стосується, звичайно, НАТО, але я не думаю, що це буде застосування таких ракет протиповітряних якимись країнами на кордоні. Це не буде, швидше за все, колективна акція НАТО, а просто акція окремих країн. Якщо до цього призведе, поки що це ще тільки ідеї”, — сказав він.

Політолог наголосив, що з пропозицією німецьких політиків мають погодитися ті країни, звідки ці ракети діятимуть, а також до такої коаліції мають входити країни, що надають самі протиповітряні ракети.

“Це європейська справа, і це європейські країни мають вирішити. Але я думаю, тут цілком можливо, що самі європейські країни на це підуть без згоди Сполучених Штатів. Тому що це просто європейський кордон, і його потрібно якось захищати”, — сказав Умланд. 

Читайте також: Небезпека путінської Росії для Європи: які шанси, що західні війська опиняться в Україні — думки експертів

Раніше ЗМІ повідомили, що представники низки німецьких політичних партій, зокрема правлячої Вільної демократичної партії (ВДП) та “Союзу 90″/”Зелених”, не виключили, що країни НАТО можуть допомогти Україні захистити частину її західної території від атак російських дронів за допомогою систем ППО, розташованих на східних кордонах Альянсу, зокрема у Польщі або Румунії.

Прямий ефір