Напрацювання гарантій безпеки між Україною та ЄС триває: які положення ляжуть в основу, розповів Мережко

Олександр Мережко. Фото: rbc.ua

Посли країн Європейського Союзу досягли згоди щодо документа, який описує гарантії безпеки Україні від союзу. Однак остаточно угоду планується укласти приблизно в липні. Це означає, що документ може бути незначно змінений, але одне залишиться незмінним: зобов’язання Брюсселя щодо посилення стійкості Києва. Про це сьогодні, 12 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

“Очевидно, що робота ще триває. І оскільки планується підписання документа до початку липня, то час ще є і можуть бути певні зміни. Однак для нас важливим є сам факт такого документа міжнародної угоди, спрямованої на зміцнення безпеки та надання відповідних зобов’язань щодо посилення стійкості України”, сказав він.

До того ж зобов’язання щодо продовження надання Києву як військово-технічної та фінансової підтримки, так і гуманітарної допомоги.

“У документі порушено багато питань, але я звернув увагу на те, що деякі положення нагадують положення, які були в раніше укладених між Україною і сімома державами угодах з безпеки”, зазначив Мережко.

Як приклад він згадав зобов’язання провести необхідні консультації протягом 24 годин у разі нового нападу з боку Росії, з метою надання термінової допомоги Україні.

“Тобто йдеться про широкий спектр різних питань, пов’язаних із безпекою, зокрема кібербезпекою, питання гуманітарного порядку тощо. Це досить масштабний документ”, підсумував Олександр Мережко.

Читайте також: Гарантії безпеки: яку роль Україна може відіграти в майбутньому для партнерів, пояснив політолог

Раніше політолог Олег Саакян зазначив, що безпекова угода між Україною та Європейським Союзом є важливим інструментом для встановлення стратегічних відносин, що охоплюють перспективу щонайменше 10 років, і створення широкого поля для співпраці в різних сферах.

Прямий ефір