Російське суспільство завжди підтримувало своїх диктаторів, їхні агресивні дії та військові конфлікти, — Осовцов

Росіянин дивиться на Путіна на екрані телевізора. Фото: gettyimages.com

У Росії ніколи не дотримувалися цінностей демократичного світу, попри трансформації, що відбулися після розпаду СРСР. Так, суспільство продовжує висловлювати стабільну підтримку агресивним діям і військовим конфліктам, ініційованим своїми диктаторами, що свідчить про глибоко вкорінені патерни поведінки та сприйняття. Про це сьогодні, 12 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський опозиційний політик Олександр Осовцов.

“У той період, який заведено вважати нібито поверненням Росії до цивілізованих норм, насправді нічого радикального не сталося. У 1991 році відбулося нібито повернення, а в 1994 році почалося вторгнення в Чечню і вбивство десятків тисяч людей”, — сказав він.

Політик зазначив, війна проти Чечні не викликала гострої реакції в російському суспільстві.

“За антивоєнні мітинги тоді не заарештовували та неприємностей на роботі бути не могло, — міліція тодішня поводилася цілком мирно. Мітинги проходили в центрі Москви, але збиралося 1000-1500 осіб, і все. Це була класична імперіалістична війна, така сама згодом велася проти Грузії, а тепер проти України. Тому я б не сказав, що відбулися якісь люті зміни в головах людей”, — наголосив Осовцов.

На його думку, єдина зміна відтоді полягає у зміні офіційної пропаганди, чий курс змінився практично на 180 градусів.

“Загальний тон російської преси змінився радикально та жорстко. Зрозуміло, такі зміни впливають, але вони впливають, скоріше, на прояви, ніж на основи глибинного світогляду громадян. Громадяни й тоді підтримували в більш-менш зрозумілих для себе формах і агресію, і війну. Тому нема чому дивуватися. Диктатори абсолютно не чужі [російському суспільству] і не були чужими. І щойно він [диктатор] з’явився на поверхні, вони знову готові йому присягати, як були готові присягати будь-якому тирану та диктатору”, — підсумував Олександр Осовцов.

Читайте також: “Будинки горять, людей вбивають”: із північних районів Харківщини під обстрілами РФ евакуюють людей (ВІДЕО)

Нагадаємо, впродовж минулої доби на Харківському напрямку окупанти здійснили 12 атак в районах населених пунктів Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове, Лук’янці, Гатище, Плетенівка, Пильна, Вовчанськ, Бугруватка Харківської області. 

Прямий ефір