Вийшов із коми після важкого поранення обличчя та почав спілкуватися, набираючи текст у телефоні — історії порятунку в лікарні Дніпра (ВІДЕО)

Скріншот: uatv.ua

Отримав множинні поранення голови та обличчя, переніс кілька операцій, втратив багато крові, був у комі, і попри невтішні прогнози, вижив, одужує, будує плани. Це історія 44-річного захисника України Романа. Він один із сотень людей, і військових, і цивільних, врятованих медиками дніпровської лікарні, повідомляє FREEДОМ.

Роман поки що не може говорити, але вже при тямі. До лікарні Дніпра його евакуювали із зони бойових дій Донецької області. Там 3 травня він отримав важке поранення обличчя. Вціліло тільки око.

“У пацієнта поранення дуже масивне. Немає кількох частин верхньої, нижньої щелеп. Немає м’яких тканин, немає ока”, — каже завідувач відділення щелепно-лицьової хірургії Олексій.

За професією Роман — шахтар. Захищати Україну пішов 2022 року. Про те, як отримав поранення, поки що розповісти не може. До лікарні його привезли зі стабпункту на апараті штучної вентиляції легень. Медики кажуть, шансів вижити у Романа було небагато, але його стан вдалося стабілізувати. Військовослужбовець вийшов із коми та почав спілкуватися, набираючи текст у телефоні.

“У мене все нормально. Тримаюся. Слава Україні!” — набирає Роман.

Лікарі кажуть, що попереду на нього чекає тривалий період відновлення. Цей процес Роман проходитиме у клініці за кордоном. Там на нього чекають пластичні хірурги, вони готові повернути такому тяжкому пацієнтові обличчя, знищене пораненням. Сам Роман вже будує плани: зробити пропозицію цивільній дружині та вирушити у подорож.

Тим часом медики дніпровської лікарні намагаються врятувати 71-річну Зінаїду із Костянтинівки Донецької області. Важких поранень жінка зазнала внаслідок російського авіаудару. Авіабомбу на двоповерховий будинок армія РФ скинула трохи більше ніж місяць тому. Загинули троє людей. Серед них — донька та 12-річний онук Зінаїди. Сама жінка вижила дивом.

“Боротьба за життя триває й досі. Але 16 днів були критичними. Кома — сопор (субкома — середній ступінь пригнічення свідомості, — ред.), Кома — сопор, кома — сопор. Все, що вдалося за цей час, — дев’ять операцій та 31 хірургічне втручання”, — коментує генеральний директор лікарні Сергій.

Зінаїда отримала глибокі опіки 40% тіла. Вона втратила зір, і відновити його медикам поки що не вдається. Але найбільшим ударом для жінки стала новина про смерть її близьких.

“Спочатку, зрозуміло, вона не хотіла жити. Тепер краще, але… Я не знаю, як таке можна пережити. Але вона тримається”, — каже лікарка-анестезіологиня Валерія.

Медики розповідають: щойно Зінаїда прийшла до тями, змогла написати два слова: “Хочу додому”. Але повертатися жінці нема куди: квартира зруйнована, родичів не лишилося. Поки що про неї піклуються співробітники лікарні. Днями зроблять першу пластичну операцію. Таких у неї попереду — десятки. Але головне, кажуть лікарі, що вже є шанс жити, попри все.

Читайте також: 16 тонн донорської крові за два роки: як медики Дніпра рятують життя постраждалих від війни (ВІДЕО)

Прямий ефір