Росії вигідно залякувати світ ядерною війною, для неї це наративний інструмент, — Краєв

Ілюстративний колаж: tsn.ua

Загроза ядерної війни у світі дійсно нависає та збільшується. Але Росії вигідніше залякувати можливістю такої війни, ніж реально переходити до подібних сценаріїв. Таку думку озвучив директор програми “Північна Америка” Ради зовнішньої політики “Українська призма” Олександр Краєв в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Дійсно постійно нависає загроза конфлікту, постійно збільшується. Ми, на жаль, йдемо по експоненті до тієї ж ситуації, яка була в 1962 році (Карибська криза, — ред.). Але потрібно пам’ятати, що в 1962 році насамперед спрацював особистісний фактор з обох сторін. З боку кожної системи були люди, які розуміли, що цим шляхом іти не можна, бо саме люди й складають цю систему. І навіть якщо одна людина в Кремлі захоче ухвалити таке рішення, як кажуть багато дослідників, і російські, і американські, і багато інших західних аналітиків, зовсім не факт, що десь у низці командування, ухвалення рішень не станеться збій цієї системи”, — сказав Краєв. 

Він зауважив, що завжди в будь-якій системі найслабша і водночас найсильніша ланка — це людина. 

“І в плані ухвалення рішення про знищення всієї цивілізації все-таки людська психіка в цей момент має так чи інакше дати збій”, — наголосив політолог. 

За його словами, багато шкіл, які займалися вивченням холодної війни, якраз на цьому і наполягали.

“А з об’єктивного погляду все ж таки теорія ігор розповідає нам про те, що взаємний відступ, взаємні поступки та компроміс навіть у контексті ядерної війни є більш виграшним варіантом для обох сторін, ніж спроба перемогти в цій війні”, — сказав спікер. 

І в Пекіні, і у Вашингтоні є фахівці, які десятиліттями вивчали та моделювали подібні події саме на основі теорії ігор, доповнив Краєв.

Що стосується ймовірності космічної війни, то, за словами політолога, вона вже триває давно. Але перехід у гарячу фазу малоймовірний.  

“Ще у 2015 році були повідомлення, що Росія випробовує так звані кінетичні снаряди в космосі. Це, умовно, просто уламки супутників або цілеспрямовані шматки металу, які на орбіті могли збивати американські супутники. Тому космічна війна вже триває давно. Чи перейде вона в гарячу фазу? Малоймовірно”, — зазначив Краєв. 

З погляду Росії набагато вигідніше та набагато краще залякувати можливістю такої війни, залякувати можливістю ядерного удару, ніж реально переходити до таких подій, продовжив гість ефіру.

“Для Росії це — наративний інструмент, для Сполучених Штатів — це реальна загроза безпеці. І тому поки обидві сторони не приймуть одну й ту саму концепцію, що це питання безпеки, прямого бойового зіткнення можна не очікувати”, — резюмував Краєв.

Читайте також: Протистояння Китаю та США виходить на інший рівень — почалася нова гонка озброєнь, — політолог

Прямий ефір