5 млрд швейцарських франків на відновлення України: Зеленський провів перемовини з Амхерд

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Президент України сьогодні, 10 квітня, провів телефонну розмову з президенткою Швейцарської Конфедерації Віолою Амхерд. Про це повідомляє FREEДОМ з посиланням на пресслужбу глави держави.

Зеленський подякував за сьогоднішнє рішення Федеральних зборів Швейцарії виділити 5 млрд швейцарських франків (5,5 млрд дол.) на відновлення України.

“Це потужний знак солідарності з українцями, які постраждали від війни”, — заявив президент України.

Протягом наступних дванадцяти років Швейцарія має намір активізувати підтримку відновлення України. До 2036 року з цією метою планується витратити 5 мільярдів швейцарських франків. Враховуючи поточну фінансову ситуацію федерального уряду Швейцарії, Федеральна рада запропонувала поетапний підхід: підтримка України з бюджету міжнародного співробітництва до 2028 року становитиме 1,5 млрд швейцарських франків (1,6 млрд дол.). Федеральна рада внесе цю пропозицію до парламенту у межах стратегії міжнародного співробітництва. У період 2029-2036 років Федеральна рада має намір також вивчити інші джерела (крім міжнародного співробітництва), з яких можна отримати 3,5 млрд швейцарських франків (3,8 млрд дол.), що залишилися.

Співрозмовники також обговорили практичні питання щодо організації першого Глобального саміту миру, який відбудеться у Швейцарії в червні цього року.

Зеленський та Амхерд домовилися продовжувати роботу щодо залучення якомога більшої кількості країн до участі в саміті для напрацювання спільного бачення з практичного досягнення справедливого, стійкого та всеосяжного миру для України.

“Саміт стане логічним продовженням роботи з реалізації української формули миру, зокрема зустрічей на рівні послів понад 80 країн, акредитованих в Україні, а також чотирьох зустрічей радників з питань національної безпеки, які відбулися в Копенгагені, Джидді, на Мальті та у Давосі”, — повідомили у пресслужбі Зеленського.

Читайте також: Глобальний саміт миру відбудеться у Швейцарії — названі дати проведення

Прямий ефір