Для російської нафтопереробної галузі почалася чорна смуга — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: unian.net

В історії російської нафтопереробної галузі настала чорна смуга. Все почалося з ударів безпілотників по нафтопереробних заводах (НПЗ), повідомляє FREEДОМ.

Тільки за підсумками березня 2024 року БпЛА атакували нафтооб’єкти щонайменше 14 разів, пише BBC. Під ударами опинилися заводи в Брянській, Ленінградській, Волгоградській, Курській, Воронезькій, Нижегородській, Орловській, Рязанській, Ростовській, Самарській, Саратовській областях та Краснодарському краї.

“Виробництво бензину вдалося помітно опустити. 14-17% мінус — це такий дуже-дуже сильний удар. Зараз через перебудову всієї логістики на Азію дуже сильно збільшився попит на паливо для всіх ось цих перевезень — плече подовжилося, логістика тепер набагато важча — як зросли перевезення автотранспортом, ми всі бачимо. Таким чином, чому це може бути дуже серйозним ударом по економіці — тому що перебої з бензином, перебої з дизелькою, вони дуже все це загальмують. Ми зараз дуже залежимо від цього логістичного ланцюжка на Азію”, — сказав російський економіст, громадський діяч Володимир Мілов.

Крім проблем із поставками бензину в інші країни в Росії почалися перебої на внутрішньому ринку. У надії врегулювати ситуацію 1 березня Москва ввела заборону на експорт бензину терміном на 6 місяців. Трейдери заявили, що заборона може бути розширена, якщо криза не врегулюється.

Крім того, агентство Reuters повідомляє про те, що Кремль змушений просити бензин за кордоном.

“Росія попросила Казахстан бути готовим поставити їй 100 тис. тонн бензину в разі дефіциту, повідомили Reuters 3 джерела в галузі. За даними одного з джерел, угоду з використання резервів для Росії вже узгоджено… Міністерство енергетики Росії не відповіло на запит про коментарі. Сусідня Білорусь уже погодилася допомогти Росії поставками бензину”, — йдеться в повідомленні Reuters.

Потім по російській нафтопереробній галузі вдарив прорив дамби в Оренбурзькій області. Роботу Орського НПЗ 7 квітня довелося призупинити. А вже наступного дня стало відомо, що керівництво Ільського НПЗ у Краснодарському краї перенесло строки запуску комплексу з виробництва бензинів, усьому виною — західні санкції, введені щодо РФ за розв’язану війну проти України.

“Ільський НПЗ, розташований у Краснодарському краї, переніс терміни введення комплексу з виробництва бензинів із 2024-го на 2026 рік через відмову зарубіжних партнерів від виконання контрактних зобов’язань, ідеться в повідомленні НПЗ. Російські переробники зіткнулися зі складнощами в підтримці роботи заводів через відхід зарубіжних компаній на тлі посилення санкцій Заходу проти Москви. Загальна потужність переробки нафти на Ільському НПЗ становить 6,6 млн тонн на рік”, — пише видання The Moscow Times.

Атаки дронів, повінь та санкції — всі ці фактори скоротили виробництво бензину в Росії. Так, оптові ціни зросли. Експерти попереджають, що слідом за ними варто очікувати й подорожчання бензину для роздрібних споживачів.

“Ми почнемо відчувати це на невеликих незалежних мережах АЗС, вони якийсь час потягнути можуть, грубо кажучи, на прибутки минулих періодів, розуміючи, що ситуація політично гаряча. Але хтось почне розорятися з незалежних роздрібних гравців. Великі компанії, розуміючи, що це політично важлива історія, у них певний час є свій прибуток, вони можуть із нього ось цю справу субсидувати, але це тимчасова історія. За оптовими цінами роздрібні мають неминуче послідувати, інакше десь будуть накопичуватися збитки, хтось буде розорятися”, — сказав Мілов.

У березні поточного року ціни на бензин у Росії побили піврічний максимум. Найближчим часом вони можуть ще зрости, впевнені експерти.

Читайте також: Удари по російських НПЗ виявилися ефективнішими за економічні санкції, — Снєгирьов

Нагадаємо, після атак безпілотниками по НПЗ російські нафтові компанії мають серйозні труднощі з ремонтом. Вони не можуть купити необхідні компоненти через те, що корпорації, які обслуговували НПЗ, пішли з Росії, а придбати потрібне обладнання за кордоном не дозволяють західні санкції. За даними агентства Reuters, західні компанії постачали технології та програмне забезпечення для всіх сорока найбільших російських НПЗ протягом 20 років.

Прямий ефір