Німеччина нарощує силу перед лицем російської загрози (ВІДЕО)

Прапор Німеччини. Фото: ukrinform.ua

Росія ставить під сумнів європейський мирний порядок й це створює загрозу для Берліна. Через це Німеччина проведе модернізацію своєї армії, повідомляє FREEДОМ.

Структура збройних сил розшириться — тепер до традиційної армії, військово-морського флоту та авіації додасться кіберпідрозділ. Також, за інформацією німецького Міністерства оборони, буде створено єдине оперативне центральне командування. Воно об’єднає функції двох попередніх структур — командування закордонними військами й військами на території Німеччини.

“Під час міжвідділового аналізу загальної організації були розглянуті питання, необхідні для сучасної національної та союзної оборони. Оскільки Росія поставила під сумнів європейський світопорядок, для Німеччини та її союзників виникла особлива загроза. Під час аналізу основна увага приділялася бойовому потенціалу та оперативній готовності”, — йдеться в публікації на сайті Міністерства оборони Німеччини.

Німеччина зміцнює не тільки Бундесвер, а й східний фланг НАТО. На постійній основі в Литві будуть розміщені німецькі війська. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус особисто був присутній на відправленні в балтійську державу близько 20 німецьких військовослужбовців. Вони створять умови для розгортання додаткових солдатів. Згідно з графіком, до 2027 року литовська бригада Бундесверу передбачає постійне розміщення близько 4 800 солдатів й 200 цивільних службовців.

“Це важливий день для Бундесверу. Вперше ми розміщуємо такий підрозділ на постійній основі за межами Німеччини, тому це також важливий день для НАТО й обороноздатності Альянсу”, — сказав Пісторіус.

Військова присутність німецьких військ у Литві викликала в Кремлі бурю негативних емоцій. Там вважають, що поява солдатів Бундесверу в балтійській державі нібито призведе до ескалації напруженості. Утім, сама російська влада ескалувати не соромиться. 6 квітня 2024 року російський військовий літак пролітав над Балтійським морем без транспондера, його перехопили військово-повітряні сили Німеччини. Таке відбувається не вперше, раніше російські літаки перехоплювали і ВПС Франції.

Німеччина разом із НАТО готується до можливого протистояння з РФ. Зараз Північноатлантичний альянс проводить найбільші з часів холодної війни військові навчання. У них беруть участь майже 90 тисяч військовослужбовців 31 країни-союзника, зокрема й Німеччини. За інформацією видання Bild, німецькі солдати проводять навчання в норвезькій крижаній пустелі за 300 кілометрів від російського кордону. Солдати з Дивізії швидкого реагування відпрацьовують дії в разі зіткнення з РФ. За сценарієм, вони не сплять другу добу, їжу готують на газових плитах.

“Люди завжди хвилюються. П’ять чи шість років тому я не очікував, що ситуація обернеться таким чином. Тому зараз ми відпрацьовуємо те, що нам, можливо, скоро доведеться застосовувати”, — сказав солдат Бундесверу в коментарі виданню Bild.

ЄС та НАТО готуються не тільки до збройного конфлікту. Північноатлантичний альянс попереджає, що Росія збирається здійснювати кібератаки на тлі виборів у ЄС. Як повідомив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, у такий спосіб Москва намагатиметься забезпечити кращі результати політсилам, які вигідні Кремлю.

Читайте також: Перші підрозділи німецької бригади прибули до Вільнюса для посилення східного флангу НАТО — деталі

Нагадаємо, раніше політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов висловив думку, що Німеччина ініціювала пошук усіх наявних у світі батарей Patriot та інших систем ППО для передання їх Україні, щоб позбутися “репутації нерішучості”.

Прямий ефір