Ні Захід, ні Китай не допомагатимуть Росії відновлювати пошкоджені дронами НПЗ — розбір експерта

Володимир Омельченко. Фото: iclub.energy

Росія не зможе швидко відновити роботу нафтопереробних заводів (НПЗ), які зазнали пошкоджень унаслідок атак безпілотниками. Країни Заходу, які раніше обслуговували обладнання, не займатимуться відновленням, і навіть Китай не поспішає допомагати РФ. Про це сьогодні, 7 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

На його думку, у Росії є можливість відновити роботу НПЗ, обійшовши санкції, які заважають це зробити, але питання в тому, скільки це коштуватиме і коли це станеться.

“Наскільки мені відомо, європейські компанії відмовляються займатися відновленням пошкоджених потужностей нафтопереробних заводів Росії. Також американська компанія, яка обслуговувала завод “Лукойл” у Кстово Нижньогородської області, теж відмовилася це робити. Вона відповідала за автоматизацію процесів, а також за системи електронного управління. “Лукойл” звернувся до китайських партнерів, але, наскільки я зрозумів, китайці теж не горять особливим бажанням займатися відновленням російської нафтопереробки, оскільки їм це абсолютно нецікаво, їм важливіше отримувати від Росії нафту. Тому, в принципі, шанси Росії є обійти санкції, але перспектив немає”, — пояснив Омельченко.

Він вважає, що Росія не зможе за два місяці, як заявляли в Кремлі, відновити пошкоджені НПЗ.

“Швидше за все, росіяни будуть переходити на якісь спрощені схеми нафтопереробки. Незрозуміло, яким чином можна відновити за два місяці знищену ректифікаційну колону, яка коштує сотні мільйонів доларів, припустимо, потужністю до 7 млн тонн на рік. Без такої колони дія заводу неможлива”, — зауважив експерт.

Омельченко припустив, що для повного відновлення ректифікаційної колони і запуску заводів після ушкоджень знадобиться, у кращому разі, рік.

“Але, з іншого боку, Україна повинна продовжувати завдавати ударів, якщо вона хоче дійсно завершити процес знищення російської нафтопереробки. Мінімум чотири-п’ять місяців треба завдавати удари, щоб щомісяця руйнувати по три-чотири заводи. Тоді це дійсно призведе до точки неповернення російської нафтопереробки. А якщо цього не робити, то, в принципі, росіяни справді можуть відновити якісь потужності, десь закупити нафту і нафтопродукти, наприклад, у Казахстані, у Білорусі, і в такий спосіб, у принципі, мінімізують збитки”, — зазначив він.

Омельченко додав, що Україна змушена знищувати російські НПЗ, щоб РФ припинила атакувати українську енергоінфраструктуру, геноцид і війну в цілому.

Читайте також: Санкції ускладнили ремонт російських НПЗ після атак безпілотників — ситуація в галузі (ВІДЕО)

Нагадаємо, в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України повідомили, що трубопровід для перекачування нафтопродуктів було підірвано в районі міста Азов Ростовської області РФ у ніч на 6 квітня.

Прямий ефір