На черзі — Латвія: переваги безпекових угод для України назвав політолог

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і президент Латвії Едгардс Рінкевичс. Фото: kmu.gov.ua

Латвія планує укласти з Україною угоду про довгострокову підтримку і безпеку. У перспективі подібні документи з Києвом підпишуть практично всі країни Європейського Союзу, а це — довгострокові перспективи і можливість планувати гарантії національної безпеки і оборони на роки вперед. Про це сказав політолог Ігор Рейтерович в ефірі телеканалу FREEДОМ.

На думку політолога, що більше країн підпишуть з Україною угоди про гарантії безпеки, то потужнішою буде в Києва позиція в контексті реалізації української формули миру або розв’язання інших питань, що виноситимуться на обговорення міжнародної спільноти.

“Україна зараз займається формуванням коаліції, яка через такі угоди набуває все більш зрозумілих обрисів. Документи, про які йдеться, досить потужні з погляду саме представництва цих країн у світовій геополітиці”, — зазначив Рейтерович.

Також він наголосив, що кожна така угода, і Латвія не буде винятком, дає змогу Україні закривати певні потреби в плані військово-технічної або фінансової підтримки.

“У випадку з Латвією йдеться про допомогу, обсяг якої сягає чверті відсотка ВВП цієї країни. Це досить великі показники. І ми можемо на ці гроші вже розраховувати і розуміти, що нам за них треба зробити”, — сказав політолог.

Ще більш важливими, окрім фінансів, є спільні проєкти, зокрема щодо підготовки українських військових.

“Вони іноді потребують набагато більше коштів, ніж, наприклад, звичайне виділення грошей на ту чи іншу підтримку. Це можливість на території цих країн проводити спільні тренування військових, навчання. Це дуже важливо”, — доповнив гість ефіру.

Він вважає, що в перспективі такі угоди з Україною підпишуть практично всі країни Європейського Союзу.

“За невеликим винятком, усі інші країни ЄС до цього приєднаються. І таким чином Україна зможе закрити більшу частину своїх потреб в адекватному гарантуванні національної безпеки та оборони”, — зазначив Рейтерович.

Ще дуже важливо, що всі ці угоди розраховані на тривалий час, акцентував політолог.

“Це не короткостроковий договір. Хтось підписує на 10 років одразу і закладає свій бюджет на цей, на наступний рік чи вже на 2026-й. Тому ми маємо можливість планувати, перерозподіляти ресурси і розуміти, що нам потрібно для посилення безпеки”, — сказав спікер.

Те, що країни Балтії мають намір підписати з Україною угоди у сфері безпеки, ще й сигнал для Росії, вважає Рейтерович.

“Росіяни постійно намагаються якось зловтішатися з приводу цих угод, але щойно підписується нова, у них відбувається сплеск істерики. Адже вони прекрасно розуміють, що це конкретні речі, які будуть тільки посилювати обороноздатність України і, відповідно, ще більше збільшувати ціну, яку Росія змушена платити за війну, що веде проти нашої країни”, — резюмував Рейтерович.

Читайте також: Безпекові угоди з Парижем, Берліном і Лондоном: що союзники гарантують Україні (ВІДЕО)

Нагадаємо, Фінляндія  восьма країна, яка уклала з Україною двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки. Підписання відбулося 3 квітня у Києві під час візиту президента Фінляндії Александра Стубба.

Раніше повідомлялося, що Україна та Естонія почали роботу над двосторонньою угодою про гарантії безпеки.

Прямий ефір