Навіщо потрібно створювати спеціальний трибунал, пояснив адвокат

Андрій Яковлєв. Фото: helsinki.org.ua

Міжнародний кримінальний суд не може розглядати злочин агресії, оскільки він не перебуває в його юрисдикції. Саме тому світова спільнота порушує питання про створення спеціального трибуналу. Про це сьогодні, 3 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав адвокат, експерт Регіонального центру прав людини, керуючий партнер АО “Амбрела” Андрій Яковлєв.

За його словами, існує чотири міжнародні злочини, пов’язані з війною.

“Злочин агресії, злочин проти людяності, воєнні злочини та геноцид. Особами, яких можуть притягнути до відповідальності, є солдати, які вчиняють ці злочини, їхні командири або цивільні начальники, включно з президентом Російської Федерації”, — уточнив Яковлєв.

Він зауважив, що справи щодо злочинів проти людяності, воєнних злочинів і геноциду може розглядати Міжнародний кримінальний суд, а злочин агресії — ні.

“Злочин агресії — найстрашніший і найпростіший у доведенні, тому що для цього потрібен сам факт агресії, який і є складом злочину. Однак на сьогодні саме цей злочин не підпорядкований Міжнародному кримінальному суду. Саме тому міжнародна спільнота порушує постійно питання про створення спеціального трибуналу, який міг би розглянути цей злочин”, — пояснив адвокат.

Яковлєв звернув увагу, що для створення спеціального трибуналу необхідне рішення Ради безпеки ООН.

“Зрозуміло, що Росія його блокує, відповідно, шукають інші шляхи, альтернативні, щоб його створити. Треба сказати, що кілька десятків країн підтримали створення спецтрибуналу, однак для того, щоб переконливішою була перевага, потрібно набагато більше країн для того, щоб створити цей трибунал. Важливо розуміти, що якщо трибунал ще не створено, то це не означає, що високопосадовці Російської Федерації не несуть відповідальності за скоєні воєнні злочини. Їхні дії можуть бути кваліфіковані як злочини проти людяності, або геноцид, зокрема, і воєнні злочини, яких найбільше скоєно”, — наголосив він.

Читайте також: Більшість країн підтримали створення спецтрибуналу для Росії — підсумки конференції в Гаазі (ВІДЕО)

Нагадаємо, представники 44 країн підтримали ініціативу створення спеціального трибуналу для Росії за злочини, вчинені проти України під час війни.

Прямий ефір