Відсутність президентських виборів в Україні під час війни Росія використовує для розхитування ситуації — аналіз

Ілюстративне фото: nsirogozy.city

Не розуміючи суті українців, Російська Федерація марно сподівається дестабілізувати українське суспільство, дискредитувати владу та спровокувати в Україні протести. Але для українців агресія Росії стала стимулом для консолідації, а не розбрату, тому вкиди Кремля про необхідність провести президентські вибори в Україні не дадуть своїх результатів. Таку думку сьогодні, 1 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив доктор політичних наук Ігор Петренко.

За його словами, у Кремлі розуміють, що мають не так багато інструментів для розхитування ситуації всередині України.

“Другий момент, у Кремля не так багато інструментів для того, щоб підірвати довіру до української влади в зовнішньому контурі, тобто у сфері міжнародних відносин. Тому росіяни чіпляються за соломинку останньої надії, за питання легітимності, що, мовляв, у законодавстві України не все визначено з приводу президентських виборів”, — зазначив Петренко.

Він звернув увагу, що, згідно зі статтею 108 Конституції України, президент виконує свої обов’язки до моменту вступу на посаду наступного президента, обраного на виборах.

“Росія намагається знаходити й певні сили всередині України, і певних людей, які якось намагаються підвішувати ніби цю ситуацію. Але для внутрішнього вжитку, для українських громадян такі вкиди не матимуть особливого впливу”, — впевнений політолог.

Петренко зауважив, що українці прекрасно розуміють, перебуваючи під щоденними обстрілами з боку Російської Федерації, що проведення зараз виборів у країні неможливе.

“І другий момент, це те, що Росія буде намагатися працювати з іншими країнами. Найімовірніше, це будуть не європейські країни, а країни глобального Півдня, де намагатимуться проштовхувати ось цю історію, що, умовно, 20 травня у президента Зеленського закінчуються повноваження, а на яких підставах він залишається при владі? І як ви можете з ним вести якісь переговори? Я не виключаю, що, можливо, від кількох африканських країн ми почуємо якісь подібні заяви”, — висловив він думку.

Політолог припустив, що ближче до кінця травня Росія буде розганяти нову хвилю про нелегітимність президента України.

Читайте також: Розхитати внутрішні протиріччя: російські плани з дестабілізації всередині українського суспільства обговорили експерти

Нагадаємо, Україна не проводить вибори через розв’язану Кремлем війну. Якби не російська агресія, президентські вибори в Україні мали відбутися 31 березня 2024 року. Однак під час повномасштабної війни провести волевиявлення в державі неможливо. Своєю чергою російські спецслужби хочуть використати відсутність виборів, щоб зруйнувати легітимність центральної влади в очах громадян.

Прямий ефір