Щоб побудувати “суперколонію” за 20 мільярдів: причини скасування виборів мера Улан-Уде назвали в Комітеті незалежності Бурятії

Улан-Уде. Фото: Нова Бурятія

У Росії парламент Бурятії скасував вибори мера Улан-Уде, тепер мер призначатиметься рішенням конкурсної комісії. Про причини такого рішення в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 30 березня, розповіла членкиня Комітету незалежності Бурятії, президентка російської платформи “Ліга вільних націй” Раджана Дугарь-Депонте.

Вона наголосила, що обрання мерів — це єдині реальні вибори, які ще залишалися в Росії. Але в Бурятії вирішили покінчити й з цими залишками демократії.

Причини такого рішення Дугар-Депонте пов’язує насамперед зі спробою недопустити масові протести в республіці. Річ у тім, що влада республіки вирішила побудувати в Улан-Уде так звану суперколонію на 3000 місць за 20 млрд рублів. Спочатку планувалося її будівництво в столиці Бурятії в селищі Стеклозавод, але жителі збунтувалися, оскільки селище і без колонії є проблемною зоною — там розташована лікарня для бездомних, туберкульозний диспансер, могильник. Тоді влада вирішила перенести будівництво в селище Енергетик — і тут жителі були проти. Природно, тема колонії могла б обернутися масовими протестами під час виборів мера Улан-Уде.

“Щоб виключити будь-які несподіванки для себе, вони вирішили скасувати вибори мера. За кілька років до цього в Улан-Уде були масові протести. Люди вийшли на площу, були розгони протестувальників, були жорсткі затримання. І тепер влада вирішила не допустити повторення цих подій”, — пояснила Дугар-Депонте.

Вона зазначила, що її не здивувало рішення парламенту Бурятії про скасування виборів мера, оскільки закони в Росії давно вже не діють.

“Росія живе не за законом, а за поняттями, тому що владу в Росії захопило організоване злочинне угруповання. І мене вже не дивують новини такого характеру”, — сказала членкиня Комітету незалежності Бурятії.

Читайте також: Кремль дав добро на насильство: як у РФ після теракту в “Крокусі” посилилася ксенофобія, пояснили експерти

Нагадаємо, наприкінці березня Народний хурал Бурятії більшістю голосів скасував прямі вибори мера Улан-Уде, замінивши їх рішенням конкурсної комісії. Бурятський парламент підконтрольний “Единой России”, і саме “єдинороси” голосували “за”. Тепер главу столиці Бурятії призначатиме комісія, погоджена адміністрацією.

Це рішення планували проголосувати ще в лютому, але питання зняли з порядку денного сесії Хуралу, щоб не розчаровувати жителів перед всеросійськими президентськими виборами.

Прямий ефір