Є інша Росія: громадяни РФ по всьому світу взяли масову участь в акції “Полудень проти Путіна” (ВІДЕО)

Акція "Полудень проти Путіна" в Берліні 17 березня. Фото: gettyimages.com

Масштабна опозиційна акція “Полудень проти Путіна” стала головним підсумком так званих виборів президента Росії 2024 року. З огляду на фото і відео, які росіяни розміщували в соцмережах, усередині країни до акції приєдналися тисячі людей, а за межами РФ — ще більше. Це стало реальним показником ставлення людей до путінського режиму, повідомляє FREEДОМ.

До виборчих дільниць по всій Росії та за її межами 17 березня, в останній день так званих виборів президента, вишикувалися величезні черги. Люди прийшли до 12-ї години дня, щоб узяти участь у масштабній акції “Полудень проти Путіна”. У чергах, як ніколи, багато молоді.

“Хотілося б чекати змін. Не знаю, відбудуться вони чи ні, але я вірю, що мій голос може щось змінити”, — сказала мешканка Москви Євгенія.

На кожній виборчій дільниці, відкритій у навчальних закладах та адміністративних будівлях, опівдні черги розтягнулися на десятки метрів. Люди готові чекати навіть кілька годин, щоб узяти участь в акції та висловити свою громадянську позицію.

“Хотілося б якось для себе ці вибори закарбувати. Поставити галочку для себе, якщо потім комусь розповідати, то ти не сидів удома просто так, а прийшов і щось намагався зробити”, — пояснив свою позицію москвич Микита.

Акцію “Полудень проти Путіна” ініціював депутат із Петербурга Максим Резнік, який змушений був виїхати з Росії. Її мета — прийти на вибори та в будь-який спосіб проголосувати проти: віддати голос за когось з альтернативних кандидатів або зіпсувати бюлетень, і таким чином показати, що є інша, антипутінська Росія.

“Наш єдиний спосіб показати насправді що є інша Росія, що є Росія, яка проти Путіна. Це безпечний спосіб. Показати це — просто фізично зібратися в один час на дільницях”, — зазначив директор Фонду боротьби з корупцією Іван Жданов.

Багато росіян відправляють фото своїх бюлетенів у спеціальні боти для підрахунку голосів, повідомляє видання “Можем объяснить”. Його журналісти проаналізували опубліковані бюлетені та виявили, що майже половина виборців віддали свій голос альтернативному кандидату, а інша половина — зіпсували бюлетені, залишили в них звернення до Путіна, антивоєнні гасла, прізвища опозиційних політиків.

“Мені вже майже 30 років, і я зрозумів, що ще жодного разу не голосував. Я бачу, до чого це призводить. Я голосуватиму проти Путіна, і вважаю це моїм обов’язком. Попри те, що результат, найімовірніше, очевидний, але хочу внести свою лепту і проголосувати проти нього”, — зізнався громадянин Росії Андрій, який живе в Ризі.

З таким наміром росіяни прийшли на виборчі дільниці не тільки по всій РФ, а й в інших країнах світу. Кадри масштабних черг біля російських посольств скрізь однакові. У соцмережах люди повідомляють, що провели в очікуванні по дві-три години, при цьому після полудня охочих проголосувати скрізь стало ще більше.

“На 11:45 було осіб 100, за 15 хвилин стало набагато більше. Полудень неминучий”, — упевнений росіянин, який голосував у Південній Кореї.

Напередодні так званих виборів президента дружини та матері мобілізованих почали публікувати в Telegram-каналах пропозиції, як досягти змін у РФ. Пишуть про те, як “правильно зіпсувати бюлетень” або за кого краще голосувати за принципом “розумного голосування”, щоб обрати альтернативу чинному президенту з найвищими шансами на перемогу. Ця акція родичок мобілізованих стала першою настільки прямою та відкритою з моменту початку кампанії за повернення додому їхніх чоловіків.

Читайте також: Диктаторський результат: псевдовибори та “перемогу” Путіна аналізували експерти

Нагадаємо, оперна співачка і колишня депутатка Держдуми Марія Максакова вважає, що акції “Полудень проти Путіна” забракло видовищності.

Прямий ефір