Результат не блискучий, але масовість антивоєнних настроїв показати вдалося, — політтехнолог про “Полудень проти Путіна”

Аббас Галлямов. Фото: Telegram/abbasgallyamovpolitics

Попри офіційні результати президентських “виборів” у Росії, вигідні для диктатора, акція протесту “Полудень проти Путіна” підкреслила масовість антивоєнних настроїв громадян. Таку думку сьогодні, 17 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський політолог і політтехнолог Аббас Галлямов.

“Результат не можна назвати блискучим. Можна було розраховувати, звісно, на набагато вищу явку, але владі все-таки вдалося залякати чималу кількість противників режиму. Проте визнати її поразкою, звичайно, не можна. Адже що було завданням цієї акції? Завданням було створити альтернативну владній опозиційну картинку, картинку масовості антипутінських і антивоєнних настроїв. Це зробити вдалося”, — сказав він.

Як він зазначив, акція не ставила за мету поразку Володимира Путіна на “виборах”, оскільки це було неможливо.

“Але величезна кількість фото- і відеоматеріалів була зроблена, насамперед у вигляді черг, коли рівно о 12:00 за покликом опозиції прийшли антипутінськи налаштовані люди. Зрозуміло, що кремлівська пропаганда намагається видати це за прояв лояльності громадянського суспільства до “виборів”, довіри до політичної системи… Але, як то кажуть, хто б їм вірив”, — наголосив політтехнолог.

Галлямов додав, що рівень довіри до російської пропаганди наразі перебуває на низькому рівні і продовжує знижуватися.

“Тому картинку масовості антивоєнних настроїв створити вдалося, як мінімум, було проголосовано проти всіх кандидатів. Або там, за Даванкова (Владислав Даванков, — ред.), якого опозиція визнала найменшим з усіх зол. Про Путіна — там маса бюлетенів, де багато неприємних для нього речей було написано в дусі злодій і вбивця. Ще величезна кількість бюлетенів були списані ім’ям Навального (російський опозиціонер, — ред.)”, — каже він.

Політтехнолог наголосив, що попри офіційні результати, де російський диктатор здобув майже 90% підтримки, акція “Полудень проти Путіна” все ж показала, що це неправда.

“У цьому сенсі, звичайно, акція вдалася. Я б сказав, що опозиція перемогла з погляду громадської думки, хоча, звичайно, це не можна назвати перемогою-нокаутом. Це скоріше перемога за очками. І, тим не менш, я вважаю, що з цих виборів Путін вийшов із легітимністю ослабленою, а не посиленою. У принципі, йому краще було взагалі не проводити “вибори”, ніж проводити та отримати те, що в підсумку отримав”, — підсумував Аббас Галлямов.

Читайте також: Путін стане ще більш нерукоподатним для лідерів впливових держав: про наслідки виборів для росіян розповів дипломат 

Як повідомлялося, сотні тисяч росіян 17 березня о 12:00 вишикувалися в кілометрові черги на виборчі дільниці. Так пройшла анонсована опозицією акція “Полудень проти Путіна“. Не допомогло: Центрвиборчком намалював Володимиру Путіну рекордну в історії “перемогу”. Нібито за чинного главу Кремля проголосували 87% виборців.

Прямий ефір