Таємниці голосування на “виборах-2024” у Росії не було: про порушення розповів журналіст

"Вибори" президента РФ. Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Під час президентських “виборів” у Росії було зафіксовано численні порушення виборчого процесу, включно з таємницею голосування. На багатьох виборчих дільницях були відсутні шторки в кабінках, де громадяни мали віддавати свій голос. Крім того, у соціальних мережах безліч державних працівників публічно звітували про те, що проголосували, викладаючи фотографії своїх бюлетенів. Про це сьогодні, 17 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів журналіст Telegram-каналу “Можем объяснить” Ілля Давлятчин.

“Дивіться, в 2024 році “вибори” відбуваються за якоюсь абсолютно унікальною технологією. Ми отримали величезну кількість повідомлень, що немає шторок. Тобто стоїть кабінка, немає шторки, столик ззаду стоїть, мент який-небудь, ще якісь люди стоять, і вони бачать, за кого ви голосуєте, що ви малюєте”, сказав він.

За його словами, надходили повідомлення про затримання громадян, які псували бюлетені, зокрема в Санкт-Петербурзі.

“Це теж уже за межею добра і зла, оскільки це таємниця. Це називається таємне волевиявлення. Таємного волевиявлення на цих виборах немає, відповідно, це пряме порушення Конституції, пряме порушення виборчого законодавства. Але Памфіловій (голова Центрвиборчкому Елла Памфілова, ред.), мені здається, їй по барабану на те, хто там що порушував”, акцентував Давлятчин.

Журналіст також розповів, що в онлайн-режимі можна було відстежити публікації, в яких російські держслужбовці доповідали своїм начальникам про те, що вони проголосували.

“Ми побачили абсолютно немислиму кількість людей, бюджетників, яких примушували до участі в “голосуванні”. Можна було вбити хештег у “ВКонтакте” “вибори 2024” або “вибори президента” і стрічка була просто забита повідомленнями, що ми нашою дружньою компанією з підприємства, умовно, “Гірничо-нафтохім” прийшли та проголосували. Очевидні звіти перед начальством, які бюджетники розміщували у себе на сторінках у соцмережах… Це безпрецедентна історія, настільки вони знахабніли у своїх фальсифікаціях, що просять людей у відкритому доступі розміщувати повідомлення, як вони голосують”, резюмував Ілля Давлятчин.

Довідка. Президентські “вибори” в Росії закінчилися. За результатами перших екзит-полів, чинний президент Володимир Путін “перемагає” з результатом понад 87% голосів.

Читайте також: Путін має закінчити на лаві підсудних у Гаазі — звернення президента України наприкінці 753-го дня війни

Нагадаємо, у російському Центрвиборчкомі заявили, що явка виборців на момент закриття дільниць становила 73,3%. Це найвищий показник на президентських виборах у РФ за весь час із моменту розпаду СРСР. Для порівняння, 2018 року явка становила 67,5%, 2012-го 65,3%, 2000-го 70,0%.

Прямий ефір