“Математика” чи “біле пальто”: суперечки російської опозиції щодо дій на “виборах” Путіна прокоментував журналіст

"Вибори" президента РФ. Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Думки представників російської опозиції щодо того, який спосіб дій під час так званих президентських виборів у Росії є правильним, є дуже різними. Одні вважають, що брати участь у голосуванні категорично не можна, інші — що можна зіпсувати бюлетень чи віддати голос за будь-якого іншого кандидата, окрім Путіна. Це, як зазначив в ефірі FREEДОМ журналіст Telegram-каналу “Можем объяснить” Ілля Давлятчин, типова проблема російської опозиції: “хто у білішому пальті та хто претендує на голоси виборців”.

“У мене ця історія зі сваркою в російській опозиції викликає якесь внутрішнє сум’яття, бо у всіх більш-менш одна позиція. Усі вважають, що російський режим, Російська Федерація має програти у війні проти України — немає іншого виходу із цієї ситуації, бо Путін, по-перше, на цьому не зупиниться, а, по-друге, власне, які виходи можуть бути? Путін має програти, Росія має програти. Крапка”, — зазначив він.

Щодо участі у голосуванні, то, як пояснює Давлятчин, є два способи дій: зіпсувати бюлетень і проголосувати за якогось кандидата, але не за Путіна.

“Якщо ви псуєте бюлетень, то ви забираєте ці голоси абсолютно у всіх кандидатів. Я розумію логіку людей, які псуватимуть бюлетені, бо вибори нелегітимні, бо все це — цирк із кіньми… А якщо ви голосуєте, умовно, за Даванкова чи Харитонова, то ви відберете голоси у трьох кандидатів, зокрема у Путіна. Відповідно, Путіну рахуватиметься менше, ніж на виборах 2018 року. Тому голосування за якогось конкретного кандидата — математично вірніше з погляду впливу на підсумки цих виборів. Адже не є секретом, що стоїть чітка вказівка, щоб Путін набрав більше голосів, ніж у 2018 році”, — пояснив Давлятчин.

Він також прокоментував акцію “Полудень проти Путіна”, під час якої росіянам, які не приймають режим, пропонують прийти на виборчі дільниці о 12:00 у неділю, 17 березня, а далі діяти на власний розсуд. Гість ефіру зазначив, що акція, з одного боку, не позбавлена ризику для учасників, з іншого — дозволить противникам Путіна відчути, що вони не самотні.

“Але не дуже хочеться закликати людей йти на ці акції. Не тому, що ми проти. А тому, що легко закликати до акцій, коли ти перебуваєш у безпеці, коли тобі нічого не загрожує”, — зазначив він.

Проте журналіст вважає акцію доброю ідеєю.

“Так, людям потрібно розуміти, що вони не одні. І чим більше цих людей буде насправді, якщо прийдуть тисячі, десятки тисяч людей на дільниці, просто опівдні, їх не розганятимуть. Це математична, знову ж таки, історія — як з кандидатами, так і з акціями. Були раніше акції в Росії — тисяча людей, дві тисячі людей — їх розганяли. Але коли на Болотну чи Сахарова прийшли десятки тисяч, сотні тисяч людей — що робити силовикам? Вони не можуть розігнати таку акцію. Тому чим більше людей прийдуть на цю саму акцію “Полудень проти Путіна”, тим краще. І, звичайно, їх ніхто не наважиться розганяти”, — вважає Ілля Давлятчин.

Читайте також: Російська влада злякалася мирної акції “Полудень проти Путіна”, яка запланована на 17 березня — деталі від експертки

Нагадаємо, у прокуратурі Москви попередили, що за участь в акції “Полудень проти Путіна” може настати кримінальна відповідальність за статтею 141 КК РФ (“Перешкоджання вільному здійсненню громадянином своїх виборчих прав”).

Прямий ефір