Іран зацікавлений, щоб США зав’язли в боротьбі з парамілітарними об’єднаннями або організаціями на Близькому Сході, — Семиволос

Ігор Семиволос. Скріншот: uatv.ua

Обстріли Іраном об’єктів на території Іраку — це нова ескалація конфлікту на Близькому Сході, але ситуація цілком вписується в чинний стан речей. Про це сьогодні, 17 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

“Це все-таки епізоди, які час від часу відбуваються. Іранські цілі обстрілюються в Сирії, відповідно, іранці намагаються дістати своїм озброєнням певні цілі в Іраку. І зараз у пакистанському Белуджистані, коли вони вдарили балістичною ракетою по території Пакистану. У цьому плані це якоюсь мірою очевидно новий етап конфлікту на Близькому Сході, нова ескалація. Тому що раніше принаймні це були виняткові випадки, коли таке відбувалося. Але загалом це вписується в ту атмосферу або в той стан речей, які існують зараз на Близькому Сході, і вже нікого не дивує”, — сказав він.

На думку експерта, швидка реакція США може бути небезпечною, потрібно діяти з холодною головою і зважувати можливість неконтрольованої ескалації.

“Зопалу діяти досить небезпечно. Ми багато бачили випадків в історії, коли швидкі реакції призводили до того, що сторона, яка робила такі швидкі дії, потрапляла потім у пастку, яку розставили спеціально. І тут необхідно зважувати саме можливість неконтрольованої ескалації, тобто коли вже неможливо буде взяти ситуацію під контроль і коли події розвиваються самостійно. Як 1914 року, коли почалася Перша світова війна. Щоб цього уникнути, необхідно, як мінімум, діяти з холодною головою, виходячи з очевидних міркувань”, — пояснив Семиволос.

За його словами, Іран справді зацікавлений у тому, щоб США розпорошувалися на різні конфлікти, вплуталися в боротьбу з парамілітарними об’єднаннями чи організаціями на Близькому Сході. І таким чином це досить ефективне стримування тоді американців та ізраїльтян.

“Розуміючи це, американці все-таки розраховують розв’язувати проблему комплексно. Це означає розуміти, що ключові проблеми Близького Сходу так чи інакше зав’язані на арабо-ізраїльський конфлікт. І цей конфлікт насамперед потрібно розв’язувати, тому що тоді можна об’єднати зусилля цілої низки арабських держав і протидіяти Ірану більш ефективно. Тому зараз американці основні зусилля спрямовують на розв’язання цього конфлікту, але паралельно займаються стримуванням Ірану, наскільки це можливо”, — резюмував Ігор Семиволос.

Читайте також: Росія готова передавати засекречені радянські військові технології КНДР, Китаю, Ірану, — експерт

Як повідомлялося раніше, Ірак відкликав свого посла в Тегерані після нічної ракетної атаки іранського Корпусу вартових ісламської революції. МЗС Іраку засудило обстріл балістичними ракетами міста Ербіль. Унаслідок атаки загинули щонайменше четверо людей, ще шестеро поранені. У Багдаді заявили, що подадуть скаргу до Ради безпеки ООН.

Прямий ефір