Швидке зростання виробництва у військовій сфері створило проблему в економіці РФ — розбір Уса

Війна проти України нещадно б'є по економіці РФ. Фото: ukrinform.ua

Основна проблема російської економіки — швидке зростання виробництва у військовій сфері на шкоду цивільному сектору. Про це сьогодні, 17 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

“Я згадаю звіт Центрального банку Росії, який було презентовано у вересні минулого року, і там була дуже цікава фраза про те, що головна проблема економіки Росії полягає в тому, що зростання товарів і послуг відбувається у сферах, не пов’язаних зі споживанням та інвестуванням. Тобто, по суті, в цій фразі було приховано, що більшість показників, які стосуються зростання, відбуваються у сферах, саме пов’язаних із війною, які й згорають, власне, на війні. Тобто те, що ваша економіка виробила більше одягу для військових, більше танків, більше набоїв та снарядів — нібито це зростання економіки, й воно навіть зафіксоване. Але, з іншого боку, це нічого не дає ні населенню, ні тим паче це не створює ґрунт для інвестування, що дасть результати в майбутньому”, — сказав кандидат економічних наук.

Він нагадав, що Росія до початку повномасштабної війни з Україною вважалася 11-ю економікою у світі. Санкції працюють, але й ресурси у РФ поки що є.

“І це знову-таки кейс для західного світу, що все-таки, якщо ви хочете воювати саме економічними санкціями, то треба бути готовим до того, що ця гра буде довго, й до того, що треба постійно стежити за ефективністю цих самих санкцій. Тому що іноді проблема не в тому, що якісь санкції були запроваджені, а проблема в тому, що механізми власне роботи цих санкцій не відточені повністю, що дає змогу обходити їх”, — сказав Ус.

Читайте також: Інфляція, падіння рубля, дефіцит продуктів: як фінансування війни вбиває російську економіку

Нагадаємо, як розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, Росії не вистачає робочої сили, дефіцит кадрів намагаються перекрити за допомогою пенсіонерів. Він зазначив, що зараз і російські економісти, і незалежні експерти говорять про те, що російська економіка “сильно перегріта”.

Прямий ефір