У Давосі відбувся злам поглядів лідерів країн Заходу на війну Росії проти України — думка

Ілюстративне фото: weforum.org

Певний злам стався в Давосі, зараз уже говорять не про можливість діалогу з Росією, можливість перемир’я на умовах Кремля, а про те, що війну потрібно завершити в конкретний спосіб, і як вона не повинна завершитися. З’являється поняття “справедливого миру”. Таку думку сьогодні, 16 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Олег Саакян.

Він звернув увагу, що Давос — це не місце і не майданчик, де політики про щось домовляються.

“Це все-таки майданчик для діалогу, перш за все, неформального, і для озвучування певних ідей. Публічний простір. До речі, для України Давос є почасти своїм, оскільки одним із засновників форуму в Давосі є вже покійний, але великий українець Богдан Гаврилишин. Треба про це теж пам’ятати. І дуже символічно, що саме там зараз Україна заявляє якісь свої програмні речі”, — вважає Саакян.

За його словами, російсько-українська війна є однією з магістральних тем на форумі, їй присвячена ключова частина панелей.

“Плюс сам візит пана Зеленського пов’язаний ще й із переговорами на рівні швейцарського уряду, і зустрічами, проведеними ширше. Дуже важливо, що тут досягнуто попередньо домовленостей про те, що Глобальний саміт за формулою миру, тобто саміт лідерів, все-таки відбуватиметься у Швейцарії. Швейцарія — це країна з глибокою традицією нейтральності. Це унікальний майданчик, яким варто в цьому розрізі користуватися”, — зазначив він.

Політолог звернув увагу на зміну риторики світових лідерів.

“Зараз говорять уже не стільки про можливість якогось діалогу з Росією, про можливість перемир’я, і, загалом, наратив, який був у Росії інспірований і підтримувався за інерцією дуже часто й заходив на європейських інтелектуалів, про те, що війну треба якось завершувати, підмінюється тепер і змінюється іншим відношенням до того, що війну необхідно вирішити в конкретний спосіб, як вона не повинна завершитися. І я сказав би, що це зараз ключова розмова. Тут з’являється поняття “справедливого миру”, поняття того, яким має бути західний світ, світовий устрій для того, щоб російсько-українська війна могла закінчитися. І чому не будь-яке завершення цієї війни й вже тим більше не будь-яке зараз припинення вогню, наприклад, і призупинення війни, може піти шляхом до миру. Навіть навпаки. Будь-яке перемир’я, непродумане і недоречне, може стати прологом до ще більш кривавої бійні”, — повідомив Саакян.

Він зауважив, що це дуже важлива зміна, яка відбувається в західних інтелектуальних і політичних колах.

“Зокрема, під навислою загрозою того, що Російська Федерація виявилася більш стійкою, ніж очікували, і може навіть під час російсько-української війни спробувати реалізувати свої силові й агресивні амбіції на інших театрах бойових дій. Очевидно абсолютно, це Молдова, це там, де битва триває весь час”, — додав політолог.

Читайте також: Формула миру Зеленського: результати зустрічі в Давосі аналізували експерти

Нагадаємо, на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі (Швейцарія) президент України Володимир Зеленський сьогодні, 16 січня, провів зустріч із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Прямий ефір