Безпекову угоду Києва і Лондона потрібно розглядати набагато ширше, ніж просто гарантії, — політолог

Ріші Сунак і Володимир Зеленський після підписання угоди. Фото: president.gov.ua

Угода України та Великої Британії у сфері безпеки — прецедент договору, який буде масштабований на інші країни, включно з усіма країнами G7 (“Великої сімки”). Документ містить гарантії про надання безпекової допомоги та положення про співпрацю в різних сферах. Про це сьогодні, 14 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив доктор політичних наук Ігор Петренко.

Він зазначив, що, коли говорять про гарантії безпеки, найчастіше апелюють до 5-ї статті договору про створення НАТО, яка передбачає колективну безпеку. Але насправді гарантії безпеки можуть бути різними.

“І угода з Великою Британією — це гарантії про надання допомоги в безпековому питанні, гарантії допомоги, яку Україна отримуватиме від Британії за певних умов. Але цю угоду потрібно розглядати набагато ширше, ніж просто гарантії, в яких би йшлося про те, що “в разі нападу на вас ми робитимемо один, два, три, чотири, п’ять””, — сказав Петренко.

Крім того, акцентував політолог, це не меморандум, а угода між державами, що передбачає широке коло співпраці.

“Не тільки гарантії якихось певних дій з боку Великої Британії, що вони робитимуть, а якраз кооперація, співпраця, розвиток у різних сферах. Це і в питанні побудови Військово-морського флоту в Україні, це питання інформаційної та кібербезпеки, це питання надання допомоги в економічному плані, це розвиток (що дуже важливо для України) військово-промислового комплексу, де Британія відіграватиме очевидно важливу роль. Тому ця угода, по-перше, фіксує допомогу, яку Україна вже отримує від союзників, у цьому випадку від Великої Британії, і розширює кооперацію, взаємодію України і Великої Британії в питанні безпеки. Тому це не в чистому вигляді гарантії безпеки, якщо порівнювати з Вашингтонським договором. Але водночас це — розширення переліку всіх взаємодій в оборонній сфері, які є вже на сьогодні з Британією”, — розповів він.

Важливо, за словами Петренка, що це — міждержавна угода. Далі важливо, що це — певний прецедент.

“І ми очікуємо масштабування надалі, підписання подібних угод з іншими країнами. У нас є група Єрмака – Расмуссена, яка дуже активно працює над розробленням угод із країнами. Зараз у пріоритеті G7, уже прозвучали заяви посла США про те, що вже двічі було ґрунтовно обговорено тексти цього договору. І це, безумовно, дуже серйозний сигнал і Російській Федерації, і загалом світу про те, що Захід не тільки на словах і запевненнями збирається підтримувати Україну, а вони готові це класти на папір із відповідними зобов’язаннями, яких вони не бояться, а виконуватимуть їх. І це теж сигнал того, що допомога дійсно надаватиметься стільки, скільки буде потрібно”, — підсумував Ігор Петренко.

Читайте також: Чому безпекову угоду між Україною та Великою Британією називають історичною, пояснив дипломат

Нагадаємо, Велика Британія та Україна уклали безпрецедентну двосторонню угоду у сфері безпеки. Обидві сторони називають це історичною подією. Підписаний українським президентом Володимиром Зеленським та британським прем’єр-міністром Ріші Сунаком документ передбачає надання Києву допомоги для захисту і відновлення територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах, а також запобігання і стримування можливої повторної агресії Росії.

Прямий ефір