Путін хотів менше НАТО, а отримує більше: у Брюсселі підняли прапор Швеції, яка стала новим членом Альянсу (ВІДЕО)

Офіційна церемонія зі вступу Швеції до НАТО. Фото: nato.int

Біля штаб-квартири НАТО з’явився жовто-блакитний прапор Швеції. Після раундів інтенсивних переговорів і узгоджень із Туреччиною та Угорщиною Швеція стала новим членом НАТО, а Балтійське море перетворилося на внутрішнє море Альянсу, що знижує вплив Росії в цьому регіоні. Про те, як пройшла урочиста церемонія вступу Швеції до Альянсу, розповів кореспондент FREEДОМ в Європі Віталій Сизов.

Після більш ніж 200 років нейтралітету Швеція офіційно стала членом НАТО. Про це було оголошено 7 березня, коли документ про приєднання Швеції до Альянсу було передано уряду США. Сьогодні, 11 березня, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбулася урочиста церемонія підняття прапора Швеції, яка стала 32 членом Північноатлантичного альянсу.

“Це також демонструє велику стратегічну помилку, яку зробив президент Путін, коли вдерся в Україну. Тому що, як ви пам’ятаєте, його метою було завадити Україні рухатися в бік НАТО і ЄС. Але він також зажадав, щоб НАТО зробила декларацію, фактично, підписала договір з Росією, про те, що не повинно бути подальшого розширення Альянсу з жодною країною в Європі. І тепер він отримав абсолютно протилежне. Він хотів менше НАТО, а отримує більше НАТО, більше військової присутності НАТО в східній частині нашого Альянсу. Фінляндія і Швеція є повноправними членами НАТО, а Україна ближче до членства в НАТО, ніж будь-коли раніше”, — сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

За два роки, що минули після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Швеція стала другою країною, яка вступила до НАТО. Минулого року членом Альянсу стала Фінляндія.

“Ситуація з безпекою в нашому регіоні не була такою серйозною з часів Другої світової війни, і Росія залишиться загрозою євроатлантичній безпеці в осяжному майбутньому. У цьому світлі Швеція подала заявку на вступ до оборонного альянсу НАТО, щоб не тільки здобути безпеку для себе, а й забезпечити її для інших. Наша підтримка України є фундаментальною частиною цього. Україна хоробро бореться за свою свободу, але також захищає європейську свободу”, — зазначив на офіційній церемонії прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Швеція прийде до Альянсу з боєздатними збройними силами та першокласною оборонною промисловістю. Вступ Швеції робить НАТО сильнішим, Швецію — безпечнішою, а весь Альянс — більш захищеним.

“У Швеції ми любимо говорити та думаємо, що у нас є унікальні військові можливості для того, щоб зробити свій внесок на суші, в повітрі та на морі. Ми зміцнюємо нашу оборону і подвоюємо оборонний бюджет. Відтепер Швеція відповідає стандарту НАТО в розмірі 2% ВВП на витрати на оборону на рік”, — звернув увагу прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Члени Альянсу відкрито кажуть, що чекають на Україну у своїх лавах, але терміни можливого вступу не озвучують.

“Україна стане членом НАТО. Питання не в тому, чи буде вона членом НАТО, а в тому, коли вона ним буде”, — наголосив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Допомога Україні залишається пріоритетом, як для Швеції, так і для НАТО.

“Наша підтримка України рятує життя, і вона має тривати. Президент Путін почав цю війну і може закінчити її сьогодні. Але в України немає такої можливості. Здатися — це не мир. Ми повинні продовжувати зміцнювати Україну, показувати президенту Путіну, що він не доб’ється того, чого хоче на полі бою, але повинен сісти та домовитися про рішення, за якого Україну буде визнано і вона буде перемагати, як суверенна, незалежна нація”, — заявив генсек НАТО Столтенберг.

Читайте також: Вступ Швеції до НАТО є колосальним геополітичним фіаско для Москви — думка

Нагадаємо, 11 березня в штаб-квартирі НАТО відбулася офіційна церемонія ухвалення Швеції до Альянсу.

Прямий ефір