Удари безпілотників і санкції призвели до зниження доходів нафтогазових компаній Росії — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

9 березня 2024 року в Росії повідомили про масовану атаку безпілотників у чотирьох регіонах: Бєлгородській, Курській, Волгоградській і Ростовській областях. У Таганрозі місцеві жителі чули понад 10 вибухів. Мішенню міг бути місцевий авіаційний завод, де, зокрема, ремонтують літаки А-50. Атаки дронів стали новою російською реальністю. Найболючішими для економіки Росії експерти називають удари по нафтопереробних заводах (НПЗ). Як зазначає британська розвідка, вони змусили Кремль ввести заборону на експорт бензину, інформує FREEДОМ.

  • 21 січня — удари дронів по терміналу компанії “Новатек” в Усть-Лузі Ленінградської області;
  • 25 січня — атака дронів на завод “Роснефти” в Туапсе;
  • 29 січня — нічна атака дронів на нафтопереробне підприємство “Славнефть-ЯНОС” у Ярославлі;
  • 31 січня — знову вночі, дрони завдали удару по заводу “Невський мазут” під Санкт-Петербургом;
  • 3 лютого — після нічної атаки безпілотників добу не могли загасити масштабну пожежу на НПЗ “Лукойл” у Волгограді;
  • 28 лютого — горіла нафтобаза “Роснефти” в Туапсе, місцеві жителі чули два вибухи. Як пише Astra, дрони впали за 100 метрів від нафтосховища.

Прямі збитки Росії від цих атак обчислюються сотнями мільйонів доларів, вважають аналітики.  

“За розрахунками, Московський нафтопереробний завод, якщо буде продавати тонну бензину А-92 за кордон — це 44 тис. рублів. Якщо ту ж саму тонну відправлять на внутрішній ринок — це 29 тис. рублів. От і куди її компанія відправить? Зрозуміло, за кордон. Щоб перешкодити цьому, російський уряд і вирішив заборонити на якийсь час експорт бензину, щоб врятувати становище. А почалося все з чого? Почалося з нападів дронів на російські нафтопереробні потужності”, — зазначає аналітик нафтогазового ринку Михайло Крутіхін.

Удари безпілотників по нафтопереробних заводах значно скоротили виробничі потужності Росії. 

З 1 березня 2024 року в Росії ввели заборону на експорт бензину, щоб стабілізувати ціни на внутрішньому ринку, вважають у Міністерстві оборони Великої Британії. 

“Російський уряд буде особливо чутливим до зростання цін на бензин та інші товари повсякденного споживання напередодні президентських виборів 15-17 березня”, — з повідомлення Міноборони Великої Британії.

Як вважає британська розвідка, ембарго знизить тиск на постачальників і дасть змогу Росії відновити заводи. Утім, оскільки західні санкції перешкоджають імпорту деяких необхідних компонентів, ремонт триватиме довше, ніж зазвичай, упевнені аналітики. 

“Коли в Нижньогородській області був такий удар, то була виведена з ладу установка. Так, її можна замовити, але західники (західні країни, — ред.) не будуть зараз нічого робити для російського такого заводу. Можна замовити в Китаї. А скільки ще будуть виготовляти і встановлювати? Два роки. Тобто, ось вам ефект одного удару дрона”, — пояснює Михайло Крутіхін.

У Кремлі спробували розв’язати проблему завдяки підписанню угод з найбільшими індійськими нафтопереробними заводами. Як пише агентство Bloomberg, йшлося про постачання півмільйона барелів російської нафти на добу. Переговори “Роснефть” вела з початку лютого, але закінчилися вони безрезультатно. 

Довгострокову угоду з “Роснефтью” наразі має тільки державна компанія Indian Oil Corp. Однак Індія, найімовірніше, зменшить обсяги закупівель у 2024 році через загрозу посилення санкцій США.

Читайте також: Синергія санкцій та дронових ударів по нафтобазах і НПЗ підриває можливості Росії заробляти і воювати, — експерт

Нагадаємо, як заявив командир спецпідрозділу ударних дронів “Білий орел” Валерій Боровик, Росія виявилася не готовою до ударів по своїх нафтобазах, військових складах й аеродромах.

Прямий ефір