Санкції проти Росії — безпрецедентні: яка сфера постраждала найбільше, розповіла експертка

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Санкції, запроваджені щодо Росії за розв’язану проти України війну, безпрецедентні. Подібних випадків у світовій історії немає. Про це сьогодні, 8 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила голова напряму мінімізації корупційних ризиків у санкційній політиці Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Агія Загребельська.

“І через розміри російської економіки, і через те, як російська економіка була інтегрована взагалі в усі світові процеси. Застосована кількість санкцій і сфер, яких ці санкції торкнулися, результати санкцій — такого в історії сучасного світу ще не було”, — заявила вона.

Експертка уточнила, що санкцій багато, але світ ще не до кінця навчився так їх адмініструвати, щоб вони виконувалися на 100%.

“Тому що дуже важко за всім устежити, великий бізнес, на який насамперед покладається тягар виконання санкцій, не завжди справляється з внутрішніми процедурами контролю, моніторингу тощо. Але це все розвивається”, — каже Загребельська.

Також є треті країни, які допомагають Росії із сірим імпортом.

“Особливо, КНР, яка є величезною “діркою”, через яку до Росії заходять компоненти, військове обладнання, верстати, які використовуються російським військово-промисловим комплексом тощо”, — сказала експертка.

За інформацією Загребельської, найбільше вплив санкцій позначився на російський військово-промисловий комплекс (ВПК).

“Ще поки немає результатів, яке місце посідає Росія тепер як експортер у світі, але ми пам’ятаємо, що до повномасштабного вторгнення вона була на другому місці. Цьогоріч мають опублікувати результати, я думаю, ми побачимо безпрецедентне приголомшливе падіння. Інші країни не мають бажання купувати російське озброєння. З одного боку, це заслуга, зокрема Сил оборони України, які показали, чого насправді коштує російська зброя, але з іншого боку, це результат санкцій. Росія не здатна сьогодні це обладнання обслуговувати. Уся російська зброя виготовляється на іноземних верстатах, з іноземних компонентів і потребує постійної підтримки”, — резюмувала очільниця напряму мінімізації корупційних ризиків у санкційній політиці НАЗК.

Читайте також: Україна закликає посилювати тиск на Росію шляхом впровадження секторальних санкцій — подробиці (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Загребельська розповіла, що у Росії з імпортозаміщенням є і будуть значні труднощі. Завдяки російській корупції та діям санкцій.

Прямий ефір