Комітет Європарламенту підтримав продовження безмитної торгівлі для України — що відомо

Європейський парламент. Фото: investigator.org.ua

Комітет Європарламенту з міжнародної торгівлі INTA підтримав пропозицію Єврокомісії продовжити для України дію безмитної торгівлі ще на один рік. Відповідне рішення ухвалили на засіданні комітету сьогодні, 7 березня, передає кореспондент телеканалу FREEДОМ.

Поправки, які передбачали посилення режиму торгівлі, були відхилені комітетом.

“Однозначно, ми задоволені голосуванням Комітету з міжнародної торгівлі Європарламенту. Дійсно був ризик того, що деякі правки, зокрема запропоновані аграрним комітетом, можуть певним чином спотворити запропонований варіант рішення Єврокомісії, і в такий спосіб обмежити експорт агропродукції з України до Європейського Союзу”, — прокоментував рішення заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.

За його словами, драфт регламенту за трьома видами продукції, птицею, яйцями та цукром, передбачає автоматичні так звані захисні заходи, що визначатимуться експортом з України на рівні показників між 2022 і 2023 роками.

“Тобто все ж таки якісь обмеження за цими трьома групами продуктів можливі, але загалом ми оцінюємо цей варіант як компроміс, який влаштовує Україну. Оскільки були дуже різні пропозиції, зокрема застосовувати середній показник між 2021-2022 роками. А ми знаємо, що було на початку 2022-го. Пів року ми, по суті, нічого не експортували. У 2021-му взагалі діяли мита і квоти під час експорту цієї продукції до ЄС. Тобто цей варіант нас абсолютно не влаштовував”, — зазначив заступник міністра.

Сьогодні зроблено дуже важливий крок, однак рішення має бути ще затверджено Європейським парламентом і Радою ЄС, уточнив Дмитрасевич.

“Але вже легше, коли ми маємо рішення саме профільного комітету з міжнародної торгівлі, до якого, ми сподіваємося, дослухаються і Європейський парламент, і Європейська Рада”, — доповнив він.

Читайте також: Зерно та агропродукція з України успішно постачаються до усіх точок світу — від Африки до Азії, — Трофімцева

Нагадаємо, Україна стане учасником більшої частини Європейської програми оборонних інвестицій.

Прямий ефір