Наслідки політики Путіна: росіяни беруть кредити, щоб протягнути до зарплати, — Несходовський

Ілля Несходовський. Фото: uatv.ua

Через погіршення демографічних показників проблема нестачі кадрів для РФ звична, але до 2030 року дефіцит працездатного населення становитиме 2 млн. У Росії розвивається спіраль погіршення економічного стану, якість життя людей не покращується, РФ втратить свої позиції в багатьох областях. Про це сьогодні, 7 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив економічний експерт Ілля Несходовський.

“Мобілізація відіграє свою роль. Але й раніше Росія завжди мала проблеми і з робітниками, і з кваліфікованими кадрами. Вона компенсувала це шляхом імміграції з інших бідних регіонів, зараз цього вже не відбувається”, — зазначив експерт.

Несходовський додав, що окрім мобілізації, в РФ скорочується населення через падіння народжуваності, і це зрештою також впливає на російську економіку.

“Вони запроваджували програми так званого материнського капіталу для того, щоб підвищувати народжуваність. Були й інші програми підтримки, які могли б сприяти збільшенню кількості населення, поліпшенню якості життя населення. Але зараз усі ці програми поступово скорочуються. І, звісно, це негативно впливає на економіку”, — сказав експерт.

Економіст наголосив, що у РФ відбувається спіраль погіршення економічного стану — зарплата збільшується лише у співробітників підприємств військово-промислового комплексу. Але, з іншого боку, інфляція зростає не меншими темпами. Це призведе до того, що Росія втратить свої позиції і в інших галузях, які вона могла раніше забезпечити.

Росіяни беруть кредити не на довгострокові проєкти, а щоби дожити від зарплати до зарплати: неплатоспроможні клієнти — небезпечна тенденція для банків.

“У росіян просто відсутні гроші. Тобто навіть тієї зарплати, яку ти отримуєш, недостатньо для того, щоб купити собі основні продукти. І навіть виникали такі реклами, як кредит на продукти харчування, кредит на оплату комуналки, кредит на повсякденні речі — це ненормально в нормальній економіці. Це дуже негативна тенденція для росіян”, — сказав Несходовський.

Читайте також: Путін заявив, що російська економіка увійде до четвірки найбільших у світі — розбір економіста

Прямий ефір