Путін заявив, що російська економіка увійде до четвірки найбільших у світі — розбір економіста

Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Президент РФ Володимир Путін отримує інформацію про стан російської економіки від своїх радників, які створюють паралельну реальність. Усі останні заяви російського диктатора щодо цієї теми неправдиві. Таку думку сьогодні, 4 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

Так він прокоментував заяву Путіна під час послання до Федеральних зборів, що російська економіка торік зростала сильніше за інші економіки світу. Плюс він заявив, що російська економіка найближчим часом увійде до четвірки найбільших у світі.

“Коли була “пряма лінія” Путіна, було запитання на екрані “Як нам опинитися в тій реальності, в якій перебуваєте ви?”. По суті, це запитання багато чого пояснює, тому що Путін живе в реальності, яку йому створили його оточення, його економічні радники, які, як у будь-якому авторитарному режимі, насамперед бояться за свої голови, тому вони готові давати неправдиву інформацію, пояснювати її якось і класти на стіл першій особі, тобто Путіну, і він її зачитує, і в цілковитій упевненості, що Росія — одна з провідних економік світу”, — сказав Ус.

Насправді, за словами економіста, таке високе місце Росії у світовій економіці було розраховане використанням паритету купівельної спроможності. Він пояснив, що паритет купівельної спроможності — це специфічна економічна категорія, її іноді використовують, але вона не дуже правильна.

“За часів Радянського Союзу цілком серйозно радянські економісти стверджували, що курс американського долара до російського рубля був 69 коп. або близько того, і говорили, що вони порівняли вартість кепки в СРСР і вартість кепки з США, і виходячи з цього співвідношення вартості кепки, дійшли висновку, що курс такий-то. Але насправді це не об’єктивний показник. І в цьому випадку все те, що стосувалося економіки у Путіна, це паралельна реальність. Це реальність, яка, як йому здається, так і є. Але, я не думаю, що його радникам так здається, вони все прекрасно розуміють. Але вони також розуміють, що життя дорожче за все, тому вони і не засмучують Путіна реальним співвідношенням справ і розуміємо того, що навіть зараз перед виборами 17 березня в Росії, там намагаються утримувати економіку, і водночас багато хто, навіть російські економісти, кажуть, що є побоювання, що ресурсів вистачить до виборів, а після виборів життя триває, але цього якраз там і не враховують”, — розповів Іван Ус.

Читайте також: Повномасштабна війна Росії проти України продемонструвала недостатню ефективність механізму санкцій, — економіст

Нагадаємо, як заявив економічний експерт Ілля Несходовський, брак грошей на війну проти України змушує РФ змінювати систему оподаткування, а президент Росії Володимир Путін змушений закликати росіян жертвувати кошти на фронт.

Прямий ефір