Брак грошей на війну проти України змушує Кремль іти на непопулярні заходи під прикриттям “справедливості”, — Несходовський

Ілля Несходовський. Скріншот: uatv.ua

Брак грошей на війну проти України змушує РФ змінювати систему оподаткування, а президент Росії Володимир Путін змушений закликати росіян жертвувати кошти на фронт. Про це сьогодні, 1 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив економічний експерт Ілля Несходовський.

Він зазначив, що в РФ традиційно намагаються завуалювати непопулярні рішення під “якоюсь справедливістю”.

“Немає там ніякої справедливості — потрібні гроші на війну, а в бюджеті недостатньо ресурсів. Проблеми на зовнішніх торгових ринках. Нафта продається насилу… Банки відмовляються здійснювати зовнішні розрахунки: деякі взагалі неможливі, деякі — через певних посередників, але водночас збільшується вартість транзакції та збільшується також час, який потрібен для цих транзакцій. Є проблеми реалізації будь-якої іншої продукції, яку раніше Росія традиційно постачала в Європу, наприклад, газ… Тому грошей немає. Вирішили потрясти, завуалювавши це, що ми візьмемо тільки з багатих”, — сказав Несходовський.

Водночас він прогнозує, що й багаті росіяни, розуміючи, що таких грошей, як раніше, вже не буде, робитимуть спроби для приховування доходів. 

“Тому ця “справедливість” більше для “середнього класу”. Саме з них буде Путін трясти максимально. Зрозуміло, що своє оточення він трясти не буде, щоб отримати лояльність, щоб вони продовжували підтримувати війну, відповідно, їхні капітали тільки збільшуються”, — сказав експерт.

Несходовський прогнозує, що російські громадяни, які були поза політикою, найближчим часом відчують негативний вплив війни: “фактично кожному залізуть до кишені”.

Він переконаний, що після так званих президентських виборів у РФ ухвалюватимуться непопулярні рішення про підвищення пенсійного віку, зменшення соціальних виплат тощо. Ці рішення стосуватимуться максимальної кількості росіян.

Експерт також не відкидає, що напередодні виборів у Росії будуть проведені якісь разові виплати допомоги росіянам для демонстрації добробуту країни навіть в умовах триваючої війни проти України.

“Але ще раз, якщо ми будемо дивитися бюджет на весь рік, цих грошей в бюджеті немає. Тобто можна якусь особливу виплату здійснити, але на цілий рік цих грошей для росіян немає. Їх просто-таки, можна сказати, обманюють”, — сказав Несходовський.

Читайте також: Два роки повномасштабної війни: наслідки для економіки Росії оцінили експерти

Раніше виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин заявив, що зростання рівня військових витрат у Російській Федерації негативно позначається на добробуті росіян: повторюються алгоритми часів Радянського Союзу.

Прямий ефір