Білоруси продовжують залишати країну через репресії — деталі від Мацкевича

Валерій Мацкевич. Скріншот: uatv.ua

Репресії в Білорусі тільки посилюються, і це призводить до масового відтоку населення з країни. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив білоруський політик, представник Координаційної ради демократичних сил Білорусі Валерій Мацкевич. 

“Нещодавно ми отримали інформацію про досить таємне дослідження, яке проводили спецслужби Лукашенка. Вони намагалися зібрати статистику, скільки на сьогодні білорусів дійсно проживає на території Білорусі, а скільки покинули територію Білорусі з 2020 року”, — сказав він.

Мацкевич нагадав, що станом на 1994 рік, коли Олександр Лукашенко став президентом, на території країни проживало 10,3 мільйона осіб.

“На сьогодні фігурують такі цифри, як 7,8 мільйона [населення]. По суті, це скорочення. Звісно, це і певні умови життя, тому що смертність перевищує народжуваність. Але здебільшого це люди, які покинули країну через репресії”, — наголосив він.

Як він зазначив, у Білорусі репресії тільки посилюються, хоча люди й не виходять на масові акції, як це було 2020 року.

“Чому? Боїться, розуміючи, що більшість білорусів продовжує його тихо ненавидіти і готові займатися підпільною боротьбою. Але ми розуміємо, що білоруси продовжуватимуть залишати країну. І Лукашенко, мабуть, до цього готовий. Хоча вже всі експерти б’ють у дзвони і намагаються йому пояснити, що на тлі того, що пенсіонерів або недієздатних людей понад чотири мільйони, виходить, що по суті, більшість білорусів — це громадяни, які не задіяні в економіці. Це катастрофа для держави. Але Лукашенко просто вже настільки сліпо робить усе для того, щоб залишитися при владі, що просто не звертає уваги”, — підсумував Валерій Мацкевич.

Читайте також: Страх і мовчання: як російські громадяни реагують на посилення репресій, розповіла Пелевіна

Прямий ефір