Насилля та репресії: як посилюється тиск перед президентськими виборами в Росії (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

24 лютого російські громадяни виходили з одиночними пікетами проти повномасштабної війни Росії проти України, за повернення мобілізованих додому, а хтось приходив, щоб покласти квіти на згадку про опозиційного політика Олексія Навального. Відомо про понад 30 затриманих у Єкатеринбурзі, Казані, Курську, Москві, Мурманську, Новосибірську, Санкт-Петербурзі, Старому Осколі та в Уфі. Четверо із затриманих — журналісти. Репресії в країні посилюються з наближенням президентських виборів, інформує FREEДОМ.

Так звані “держзрада”, “шпигунство”, “співпраця з іноземними організаціями”, “розголошення державної таємниці”, “участь у диверсійному співтоваристві”, “дискримінація російської армії”. Звинувачення за цими статтями в Росії — привід для арештів і реальних тюремних термінів. 

24 лютого 2024 року біля пам’ятника Лесі Українці в Москві затримали Данила Вершиніна. Молодий чоловік став в одиночний пікет із плакатом: “Ні війні”. Через деякий час до нього підійшли співробітники поліції і забрали у відділення. На Вершиніна складають протокол за статтею про “дискредитацію” російської армії. Таких прикладів від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну — тисячі, кажуть правозахисники. 

“Тоталітарне правління, це правління, яке не передбачає абсолютно ніякого альтернативного погляду навіть на кухні. І, відповідно, тому вичищається, зачищається в нуль фактично все, що може давати іншу точку зору”, — наголосив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Олександр Леонов.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України, Державна Дума ухвалила низку репресивних законів, покликаних взяти під контроль будь-які прояви громадянського суспільства. Акції та збори, крім провладних, у Росії під забороною.

За поодинокі пікети, дозволені законом, теж карають — кого штрафом, а кого й тюремним терміном. 

У другу річницю початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну московські поліцейські спочатку зовсім відмовлялися пускати рідних російських військових покласти квіти до Вічного вогню. 

Потім — дозволили, але під пильним контролем і супроводом. І затримали кількох журналістів. За повідомленнями очевидців, кількох дівчат і молодих людей відвели в автозак, попри наявність у них прескарт, жилетів преси та редакційних завдань. 

Покладання квітів у жовто-синій гамі, або поєднання цих відтінків в одязі у Російській Федерації теж вважають злочином. За який люди отримують чималі терміни. Тепер пильні громадяни відшукують у співвітчизників ще й натяки на символіку ЛГБТК+. А кількість доносів у країні зросла настільки, що чиновники не можуть впоратися з їхнім потоком.  

“За альтернативні погляди дають терміни, які просто не вкладаються в голові. За “фейки” про армію дають терміни більші, ніж за вбивства, ніж за зґвалтування. Фактично, знаєте, найтяжчі злочини в російському трактуванні легші, ніж право мати іншу думку. Що залишилося, що ще не задіяно — це повернення смертної кари. Усе. Все інше — терміни, переслідування, звільнення з роботи, заборона на діяльність — воно все існує. Причому, існує в таких, найогидніших формах, як це було за часів Сталіна. Навіть дисиденти за Брежнєва, вони менше піддавалися переслідуванням, ніж зараз”, — пояснює Олександр Леонов.  

Масштаб переслідувань у Росії на всіх рівнях збільшуватиметься, вважають аналітики. Особливо після виборів. Саме тоді акції залякування змінить злагоджена робота репресивної машини.

Читайте також: “Перемогу — Україні, свободу — Росії”: підсумки форуму російської опозиції у Вільнюсі (ВІДЕО)

Прямий ефір