Пекарня — трофей від росіян: як готують “тактичну піцу” на фронті — репортаж FREEДОМ (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Армійська пекарня на трофейній польовій кухні. Її військовослужбовці 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України (ОДШБр ЗСУ) змогли захопити у противника під час Харківського контрнаступу. “Тактичну піцу” скуштувала кореспондент телеканалу FREEДОМ Олена Грамова.

Майже 300 порцій на день — такий рекорд для першої в українській армії польової піцерії. Володимир тут шеф-кухар. Він фактично не відходить від печі. Каже, піца готується швидко, головне постійно стежити за стравою.

“На час не дивимося. Бачимо, що готова — дістаємо і пакуємо”, — наголосив він.

Піцу для побратимів Володимир випікає у вільний від бойових завдань час. Військовослужбовець — піхотинець, і він добре знає, чим пригостити побратимів, які повернулися з передових позицій фронту.

“Я люблю готувати. Все, що пов’язано з м’ясом”, — наголосив Володимир.

Одночасно в печі може випікатися вісім італійських коржів. Бійці жартують, якщо не встежили, і піца пригоріла, то в неї є своя назва.

“Якщо пригоріла піца, то називаємо її “гавайська, із засмагою”, — жартує військовий.

Аби таке виробництво було швидким — трофейну польову кухню повністю переобладнали.

“Отримали ми її від росіян у 2022 році, внаслідок Харківської наступальної операції. Ця кухня була пошкоджена і непридатна для приготування їжі. З’явилася ідея зробити з неї пекарню, не просто піцерію, а повноцінну пекарню”, – розповів військовослужбовець 95-ї ОДШБр Ігор.

Після заміни кількох деталей кухня витримує температуру до 300 °C — це дає змогу проводити нові кулінарні експерименти з випічкою.

“Тактична піца” — саме така назва одразу з’явилася у піци, яку готують у трофейній польовій кухні. Вона калорійна, з усіма інгредієнтами. Українські воїни вже на оцінили її якість.

“Ми намагаємося додавати ковбасу, сосиски, шинку, соуси. Ось, наприклад, соуси ми готуємо з додаванням різних прянощів, щоб було смачно, щоб це були італійські страви, щоб було ароматно, смачно і хлопці отримували задоволення”, — зазначила військовослужбовиця ОДШБр Світлана.

У “тактичної піци” є і своя бойова доставка. Страву одразу з печі намагаються якнайшвидше відправити замовникам.

“Піца, яку ми щойно отримали, поїде до хлопців, які вийшли на відпочинок із нульових позицій і хочуть чогось смачненького”, — розповів військовослужбовець 95-ї ОДШБр Валерій.

Поки що така польова пекарня працює кілька днів на місяць, але надалі її можливості планують розширити.

Читайте також: ЗСУ ведуть активну оборону на всіх фронтах: на якій стадії перебуває війна РФ проти України, розповіли військові експерти

Прямий ефір