Турбо-блогери — під прицілом: Міноборони РФ та пропаганда доводять неугодних до суїциду (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Кремль загрожує турбо-блогерам кримінальними термінами за повідомлення у мережі про реальні втрати російської армії у війні проти України. Один із них Андрій Морозов, який, ймовірно, наклав на себе руки після цькування з боку кремлівських пропагандистів. Таких, як Морозов, у Росії називають зрадниками, інформує FREEДОМ.

Один із популярних російських блогерів, ультрапатріот і сталініст Андрій Морозов наклав на себе руки, повідомляють російські медіа. Відомо, що він опублікував передсмертне звернення, в якому поскаржився на цькування з боку російських пропагандистів.

“Росія — мій будинок, захоплений ворогами. Генералами, готовими “покласти” тисячі солдатів, аби “відзначитися”. Журналістами, які будують кар’єру на брехні з екрану. Я не втомився боротися із цим. Я завжди знаходив у собі нові сили боротися. Знайшов би ще сили, і ще, але я не бачу сенсу боротися далі тими засобами, які доступні мені живому. Вони вичерпані, вони втратили ефективність і я дістаю останній засіб”, — писав Андрій Морозов у Telegram.

Причина самогубства Морозова — його пост про втрати російської армії в Авдіївці, пишуть російські Telegram-канали.

Він писав, що у боях за місто загинули 16 тисяч російських військових, близько 300 одиниць бронетехніки знищено. Морозов визнав, що втрати Сил оборони України в рази менші. Блогер написав, що російське військове командування змусило його видалити посаду. А кремлівські пропагандисти зацькували і довели його до суїциду.

“Я не знаю, що сталося з блогером, але це підозріло. Тим більше, це відбувається на тлі вбивства Олексія Навального. Ми знаємо, що зараз спецслужби знаходять можливості усувати неугодних, у тому числі на території Європейського Союзу. В Іспанії цей випадок із колишнім пілотом вертольота. І зараз напередодні виборів спецслужби спробують залякати всіх. Тому їм убити одного чи іншого — нічого не варте”, — заявив Дмитро Гудков, російський опозиційний політик.

Перед смертю Морозов опублікував звернення до головного військового прокурора від військового артилерійського полку 1487. У зверненні йдеться про гостру нестачу озброєнь, втрати, відсутність ротації та медичної допомоги. Така інформація Кремлю ні до чого. А оскільки по-іншому Росія воювати не вміє, то простіше та дешевше усунути не проблему, а того, хто про неї розповідає.

“Z-блогери” все частіше скаржаться на погрози та тиск за публікацію інформації про масштабні втрати російської армії. Один із них Сергій Колясніков розповідає, що тим, хто розміщує “незручні” матеріали, регулярно надходять повідомлення із погрозами порушити справу про так звану дискредитацію військових Росії.

“Тонкість у тому, що Міністерство оборони в принципі не дає такої інформації. У когось нагорі є сильне бажання перетворити ТГ-канали на пізню радянську газету”, — заявив Сергій Колясніков у публікації у Telegram-каналі “Важные истории”.

Створити “чорний список” блогерів запропонували на державному рівні – у Громадській палаті. Наприклад, у цей список хочуть включати всіх, хто випускає контент на YouTube і не переходить на російські майданчики.

“Є диктатор, є фашистська держава. Є політична доцільність. А далі все шикується за логікою: кого треба, ми вб’ємо. Куди треба, ми напишемо позов. Цілком зрозуміло, що проблеми громадян їх зовсім не цікавлять. Все підпорядковане війні та кампанії щодо узурпації влади Путіним”, — каже Гудков.

Закрити всіх російських блогерів та користувачів інтернету в Рутубі — ідея-фікс Кремля. Блокування популярних соцмереж, ресурсів і VPN-сервісів — все це, за задумом Москви, має забезпечити повну ізоляцію росіян від реального світу, а значить гарантувати їхню лояльність.

Прямий ефір