Кадирову надано карт-бланш від Кремля на беззаконня в Чечні, — Полозов

Рамзан Кадиров. Фото: ap.org

Ставка, яка робиться зараз на Адама Кадирова, — абсолютно узгоджена з позицією Кремля. Тому будь-яке свавілля, вчинене деспотичним чеченським “принцом”, залишиться безкарним. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив російський адвокат і правозахисник Микола Полозов.

“Кадирову надано карт-бланш на подібні дії всередині Чечні. І чекісти в Кремлі теж прекрасно розуміють, що якщо Рамзан Кадиров може утримувати ситуацію, але це ж не тільки одна людина, це весь клан, то і з Адамом Кадировим у разі, якщо з Рамзаном щось станеться (кажуть, у нього зі здоров’ям не дуже), вони зможуть у такий самий спосіб продовжувати окупувати цю територію. Спадкоємний принц у цій деспотії, яку організувала в Чечні російська окупаційна влада, посадила сімейство Кадирових, і вони дитину ось у такому вигляді, там багато дітей, вони всі виховуються досить специфічно”, — сказав він.

Інше питання, зазначив правозахисник, що ненависть простих чеченців до кадировського режиму теж дуже велика. І в разі якихось кардинальних змін у Росії, в Чечні тощо, доля Адама Кадирова, очевидно, буде не дуже завидною.

А те, що на високі посади в республіці призначають родичів Кадирова, за словами Полозова, з одного боку, — це синекура для рідні.

“Вони часто на цих посадах нічого і не роблять, просто числяться, отримуючи величезні зарплати, за них працюють заступники, інші люди. З іншого боку, звісно ж, це бажання розставити людей зі свого клану на всі ключові пости. І, безумовно, це параноя, тому що прості чеченці ненавидять кадировський режим, тому що він корупційний, абсолютно нелюдський, тримається на зброї і на страху. І в цьому сенсі Кадирову є чого побоюватися. Тому він розставляє родичів і для своєї ж власної безпеки на такі пости”, — пояснив він.

Правозахисник додав, що поки існує Путін і путінський режим у нинішній конфігурації, у Кадирова є карт-бланш, ніхто його не чіпатиме, якщо прямо не підуть якісь абсолютно серйозні зміни.

“Щодо Кремля, то Кадиров Кремль повністю влаштовує, все те корупційне гніздівля, яке він влаштував у Чечні, всі ці божевільні призначення родичів, нагороди тощо, це повністю влаштовує. Тому що міняти на щось інше — це досить ризиковано і без якихось гарантій. А тут він уже майже більше, ніж 15 років при владі, і все досить передбачувано. Тому це такий симбіоз паразитів, які паразитують на власних народах”, — каже Полозов.

Водночас ставлення російських силовиків до чеченців специфічне.

“Після двох воєн у 90-х-початку 2000-х років. Але, прямо скажемо, це не є якимось визначальним фактором. Тому що ці незадоволені офіцери різних силових структур не в якомусь античеченському полку або батальйоні, вони не мають жодної суб’єктності, вони просто виражають настрої і поки що відкрито виступати проти Кадирова не хочуть, не прагнуть і, загалом, не бачать у цьому сенсу”, — резюмував Микола Полозов.

Читайте також: Побиття сином Кадирова в СІЗО росіянина Журавеля намагаються “скасувати” заднім числом, — адвокат

Нагадаємо, журналіст Роман Цимбалюк висловив думку, що на Рамзана Кадирова російське законодавство не поширюється.

Прямий ефір