Україна отримує від Заходу військову допомогу із запізненням, а від цього залежить ситуація на фронті, — військовий аналітик

Іван Ступак. Фото: uifuture.org

Захід не поспішає передавати Україні військову допомогу. На узгодження політичних питань йде багато часу, якого в України немає. Про це сьогодні, 7 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак.

“З одного боку, у Заходу проблеми з озброєнням є, є гроші у країн, але немає озброєння, немає промислових потужностей. З іншого боку, за окремими напрямками такі речі можуть бути. Зі снарядами, як виявилося, був заклик, що досить експортувати снаряди, передаваймо Україні. Секундочку, у вас були снаряди чи у вас є снаряди, і ви експортуєте їх у країни Європи?” — задався він питанням.

Ступак зауважив, що питання передання високотехнологічних ракет TAURUS — політичне, оскільки виробники готові їх виготовляти та поставляти, тільки треба купити, але уряд Німеччини не поспішає розв’язувати цю проблему.

“Уже два роки війни, цього місяця буде, і тільки на другий рік Європа прокидається. У нас немає ще два роки, щоб Європа все-таки остаточно прокинулася, і ще три роки, щоб Європа почала масово виробляти зброю. На жаль, диктаторські режими в кризових ситуаціях виграють: усе консолідовано, усе під однією людиною, дали команду — усі працюють. Косо, криво, але працюють. Демократія працює в мирний час, коли все добре, коли можна кожне рішення продискутувати, продебатувати, вибрати найкращу, оптимальну думку. У нас немає часу вислуховувати всіх і вся, і консолідувати. Нам потрібна допомога на позавчора. Але, на жаль, ми отримуємо її з великим запізненням, і на фронті це дуже сильно відчувається”, — наголосив Ступак.

Читайте також: Країни НАТО продовжать надавати допомогу Україні — підсумки зустрічі в Брюсселі

Нагадаємо, під час візиту в Україну високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель підтвердив передачу Україні 1 млн снарядів до кінця року.

Прямий ефір