Кремль розморозив активи Північної Кореї в обмін на боєприпаси та озброєння — подробиці (ВІДЕО)

Кім Чен Ин та Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Росія розблокувала активи КНДР в обмін на боєприпаси та озброєння, повідомляє видання The New York Times. Йдеться про 9 млн доларів із приблизно 30 млн, заморожених у російських банках, інформує FREEДОМ.

“Росія, мабуть, намагається в межах їхніх домовленостей у відповідь на отримання озброєння зробити якісь жести для Північної Кореї. Тому що легально на міжнародні фінансові системи Північна Корея не зможе повернутися. Вона перебуває під санкціями, які ухвалювалися Радою безпеки ООН, зокрема їх підтримувала РФ, тому зняти обмеження у Росії на офіційному рівні немає можливості”, — сказала експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська.

Як повідомила розвідка країн-союзників США в коментарі The New York Times, розморожені гроші Північна Корея, імовірно, витратить на купівлю російської нафти. Для того, щоб й надалі отримувати озброєння з КНДР, Москва дозволила підставній північнокорейській компанії відкрити рахунок у російському банку на окупованій Росією території Грузії. Аналітики вважають, що Пхеньяну це необхідно, щоб отримати доступ до міжнародних банківських мереж та проводити операції не тільки з Російською Федерацією, але й з її партнерами.

“Нові банківські зв’язки стали ще однією ознакою неухильного розвитку відносин між двома країнами. За словами американських чиновників, розширення партнерства, найімовірніше, додало сил Північній Кореї, яка останніми місяцями виступила з потоком войовничих погроз”, — пише The New York Times.

ООН та США ввели санкції щодо Північної Кореї через проведення Пхеньяном випробувань ядерної зброї. Допомагаючи КНДР обходити обмеження, за які Москва сама ж голосувала, Кремль укотре порушує міжнародні домовленості.

“Вони завжди можуть заявити: “Ой, ні, це приватний банк, наші слідчі займуться цим”. Але далі цих слів справа не піде”, — прогнозує професор політології токійської філії Temple University Джеймс Браун у коментарі The New York Times.

На Північну Корею має вирішальний вплив КНР. Саме Пекін є найбільшим торговельним партнером Пхеньяна. Експерти припускають, що процес зближення КНДР із Росією контролюватиме Китай. КНР може не сподобатися втручання у сферу її впливу.

“Китайська присутність там відчувається. Тому що під час візиту Шойгу був представник Китаю на параді, візит був зроблений під парад, але військові домовленості відбувалися паралельно. Після візиту Кім Чен Ина був знову візит китайського представника. І ось після візиту міністра закордонних справ Північної Кореї до Москви в Пхеньян приїхав заступник закордонних справ Китаю. Із цих моментів можна зробити висновок, що Китай стежить за цією ситуацією”, — сказала Плаксієнко-Бутирська.

Цілком імовірно, що доступ КНДР до фінансових мереж — лише частина домовленостей Москви й Пхеньяна. Північна Корея прагне отримати сучасні військові технології, наприклад, атомні підводні човни. Зі свого боку Кремль поки що до таких рішень не готовий.

Читайте також: У РФ не розрахували свої сили, без допомоги Ірану та КНДР їм не обійтися, — Ягун

Раніше повідомлялося, що Північна Корея передала Російській Федерації балістичні ракети, а також спеціальні установки для запуску таких ракет. У Білому домі вважають, що Росія вже двічі встигла застосувати північнокорейські ракети під час атак по Україні.

Прямий ефір